IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:50 | 8 септември 2015
Обновен: 12:15 | 23 април 2024

Янка Такева: Да се опрости учебното съдържание

И най-грамотните родители трудно обясняват на децата си материала

По материала работи: Деян Михайлов
Янка Такева: Да се опрости учебното съдържание

Ако искаме качествено образование и мотивирани деца и родители, трябва задължително да се опрости съдържанието на учебниците, коментира за БТА председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея в момента то е изключително тежко. 

Докато целият свят се стреми да разсредоточи учебните програми и те да отговарят на психофизическото развитие на децата, в нашата система ги товарим с непосилен за тяхното развитие учебен материал, каза Такева. 

По думите й това, което в чужбина се учи в 9-ти клас, у нас се преподава в четвърти и пети. Това е една от основните причини най-много деца да напускат училище точно на тази възраст, смята Такева. 

Нейната позиция е, че ако искаме качествено образование, учебното съдържание трябва да се "разтегне" и усложняването му да става в гимназия. 

"Аз не знам какво удоволствие е това да се измъчват българските деца - с лошо написани учебници, тежки програми, с неадекватни изисквания. Това е психологическо насилие, което се отразява в бъдеще върху цялостното личностно развитие на младите хора", каза Такева. 

На въпрос дали очаква настоящото ръководство на министерството на образованието да се справи с този проблем, Янка Такева отговори, че е скептично настроена. Тя допълни, че в България продължава практиката да се робува на издателско-корпоративни интереси и на отделни гилдии, на които не бива да се отнемат хонорарите и придобивките, които получават като съставители на учебници.

Много сериозен е и проблемът с методологията на преподаване, допълни Такева. Според нея настоящата е изключително лоша, особено що се отнася до процеса на ограмотяване на децата от 1 до 4 клас. В резултат вместо да се научат да четат още в началото на втория срок на първи клас, нашите деца успяват в края на първи, началото на втори клас, каза Такева. Тя допълни, че заради лошата методология те всъщност не точно четат, а по-скоро сричат. 

В резултат на всички тези причини децата ни намразват училището и не виждат в него мястото, където ще получат знания и ще им се помогне за тяхната реализация в живота, посочи председателят на СБУ. 

 "И най-грамотните родители трудно се справят да обясняват на децата си материала, а питате ли учителите, които трябва да поднесат урока така, че всички ученици да запомнят поне по 5 изречения", каза Такева. Тя посочи, че напълно подкрепя мнението, че е редно да се пренапишат поне част от уроците. 

Трябва да се обърне специално внимание на ромите и те задължително да започнат да изпращат децата си на училище, смята председателят на СБУ. 

Всичко трябва да бъде обвързано с образованието - ако децата ходят редовно на училище, тогава семействата да имат право на социални помощи или на друга финансова подкрепа, смята Такева. 

Според Такева един от сериозните проблеми в системата е как се отпускат милиони левове, за да се осигури облекло на първокласници от бедни семейства. Никой от родителите всъщност не дава отчет за какво точно са похарчени парите, посочи председателят на учителския синдикат. Според Такева по-добрият вариант е средствата да бъдат давани на училищата, тъй като там се знае кои са бедните деца и от какво точно имат нужда. 

"Сред родителите градините се ползват с изключително уважение. Нещата се усложняват в тежкия етап 1-4 клас. В прогимназията родители и децата започват да се отчайват, в гимназията направо махват с ръка и който може, бърза да си прати детето в чужбина", с огорчение споделя председателят на СБУ. 

Такева посочи, че през април и май тази година СБУ заедно с Икономическия социален съвет са провели социологическо изследване сред всички 12-класници, за да се разбере какви са проблемите на младите хора и биха ли останали да учат и работят в България. Те са изключително критични и смятат, че нямат перспектива да си намерят нормална работа с добро заплащане в България, обобщава накратко резултатите от проучването Такева. Политиците и работодателите трябва сериозно да се замислят, защото в противен случай може да се окаже, че обществото е изправено пред на практика неразрешими проблеми, посочи председателят на СБУ.

Коментари

Новини Варна