IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:35 | 8 септември 2015
Обновен: 17:18 | 23 април 2024

Ромите от Гърмен стягат редици за протест пред парламента

Протестът ще е срещу тези, които ги лъгали да живеят незаконно

По материала работи: Деян Михайлов
Ромите от Гърмен стягат редици за протест пред парламента

Ромите от Гърмен се заканиха да блокират пътя за Рибново и Ковачевица, а в четвъртък да протестират пред парламента. "Ще ни подкрепят роми от Велинград и Благоевград", убедени са жителите.

Искането им е да се узакони махалата и да се направи проверка в Гърмен на всички къщи, сред които също имало незаконни.
"Протестите им трябва да бъдат срещу общината и тези, които са ги лъгали, че могат да живеят незаконно", заяви създателят на инициативния комитет на село Гърмен Иван Байрактаров.

Междувременно двете незаконни постройки, чието събаряне бе отложено за 10:00 часа днес, вече са съборени. Жителите на кв. „Кремиковци” в Гърмен са си поръчали багер, който да ги събори. По думите им в противен случай е трябвало да заплатят 9000 лева глоба за събарянето, организирано от общината, съобщи bTV.

Жителите на махалата пък "обърнаха палачинката" и вече не са толкова категорични в отказа си да бъдат настанявани в общински жилища. Семействата, чиито къщи бяха съборени вчера, са нощували под открито небе. Сред тях има и майка на 18-дневно бебе. По думите й от общината предложили общинско жилище само на нея и бебето, но не и двете й малки деца.

"От общината са говорили само с някои хора и след като те са отказали настаняване, останалите жители дори не са били попитани", твърди Юли Герасимов, представител на ромите в кв. "Кремиковци".

Коментари

Новини Варна