IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:58 | 9 септември 2015
Обновен: 17:06 | 23 април 2024

Ромите от Гърмен готвят протест

Българите от Гърмен пък преустановиха мирните си протести срещу циганските своеволия

По материала работи: Деян Михайлов
Ромите от Гърмен готвят протест

Циганите от кв. "Кремиковци" в Гърмен готвят протест срещу събарянето на незаконните им къщи. Това най-вероятно ще се случи в петък, след като се внесе в общинската администрация уведомление 48 часа по-рано. Това съобщи адвокат Даниела Михайлова от неправителствената организация "Инициатива за равни възможности". Днес тя се е срещнала в Гърмен с хората, останали без дом. Пред нея те са изразили готовност за мирно шествие още утре, но за да се спази законовият срок, тя им е дала съвет да го направят в петък.

Българите от Гърмен пък преустановиха мирните си протести срещу циганските своеволия. Готвят се обаче да регистрират сдружение "Бъдеще за община Гърмен".
"Не искаме да участваме на избори и да търсим политическа изява, а да отстояваме правата си на граждани на Република България. Наше право е да преценим коя политическа сила ще подкрепим на местния вот на 25 октомври", заяви Иван Кременлиев, който ще е председател на сдружението. В отворено писмо до медиите той и съмишленици му посочват, че в продължение на 100 дни са протестирали мирно срещу незаконните действия на общинската администрация през последните 15 г. и срещу липсата на категорична воля в институциите за спазване на законовия ред.
"От началото на бунта ни на 23 май искаме да се приложи цялата строгост на закона и да се изпълнят заповедите от 2011 г. за премахването на 124 незаконни къщи в кв. "Кремиковци". А не законите да важат само за нас, а за ромите - не", допълни Кременлиев.
Гърменци посочват, че са видели нерешителност в прилагането на законите спрямо ромите. Притеснени са, че по време на предизборна кампания използването на атмосферата в Гърмен ще бъде още по-драстично. Категорично се противопоставят на незаконното отчуждаване на земи и толерирането на незаконното строителство. В отвореното писмо се казва още, че от 1 септември отговорност за напрежението ще се носи от общинските и държавни органи, които са осуетявали налагането на закона и са толерирали едни граждани за сметка на други, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна