IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
21:34 | 9 септември 2015
Обновен: 12:31 | 20 април 2024

Гонките надвиха МВР

Униформените излизат нощем само за тежките ПТП-та

По материала работи: Слав Велев
Гонките надвиха МВР

МВР е на път да изгуби войната с гонките, още преди да е започнала. От това се опасяват висши полицаи пред вестник „Всеки ден", които са наясно, че силовото ведомство няма ресурс и достатъчно кадри, за да овладее смъртоносните състезания на пътя. Доказателство за песимистичната теза е фактът, че свистенето на гуми продължава с пълна сила и в столицата, и в провинцията, като безумните младежи умишлено предизвикват ченгетата с ясното съзнание, че са напълно безнаказани.

 

Опитни полицаи алармират, че в цялата страна има едва около 500 катаджии, които могат да спират и санкционират авантюристите, но реално на улицата излизат по 100. Нощем ченгета по шосетата и магистралите почти няма, защото те работят на редовни смени, наясно са и полицаите, и самите джигити. След залез слънце на пътя се движат единствено екипите, които отиват на оглед при тежки ПТП-та, обясниха униформените. По селата пък катаджии изобщо няма, само полицейски инспектори.

 

„Как толкова малко хора ще се справят със стотиците хвърчащи с космическа скорост младежи, които вече са не само в София, но и в малките градове? Това е абсурд", коментираха ченгета пред „Всеки ден". 
В същото време министерска заповед, още от мандата на бившия министър Веселин Вучков, дава зелена светлина единствено на КАТ да спират и наказват. Останалите полицаи, независимо че могат да вършат перфектно тази работа, нямат право да реагират и да контролират шофьорите. Въпросното нареждане бе издадено, за да бори корупцията сред униформените. В полицията обаче са наясно, че ограничението прави битката с джигитите обречена.

 

Екзотичната идея полицаите да хвърчат на мотори в потока от автомобили заедно с гонкаджиите, за да ги хване в капан, пък е повече от невъзможна.

 

„Нито има кой да вдига скоростта на техните мощните машини, нито може който и да е полицай да губи толкова време, че постоянно да обикаля по шосетата. Да не говорим за обиколки нощем", категорични са служителите на реда. Самите безумни състезатели са наясно, че вдигайки над 200 на магистралата, няма кой да ги заклещи и да ги хване. Единствена заплаха за тях остават камерите, но видеонаблюдение няма по всички булеварди в столицата, още по-малко в провинцията.

 

Пълната анархия на пътя се превърна в слабостта на МВР. Богаташки синчета на мотори буквално превърнаха магистралите в бащиния, по които хвърчат с умопомрачителна скорост и грохот, а финалът на полета им често е и край на живота им. Почти ежедневно полицейските сводки описват поредната жертва на двете колела. Булевардите в София се превърнаха в арена на смъртта, а нощем столичани не могат да мигнат от грохота на мощни двигатели. Младежи без никакъв инстинкт за самосъхранение натискат газта до край, без да им мигне окото няма ли да отнемат своя или друг живот.

 

Целият този ад, който изправя косите на пешеходци и шофьори, насочва гнева към полицията. Чашата преля, когато на 11 август 28-годишният Филип Михайлов от село Лесидрен прегази 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов с аудито си по време на нелегално състезание с БМВ на 23- годишния Ален Асенов. В кървавото меле бе ранена тежко и 15-годишната Петя Божкова. Два дни по-късно 10-годишната Габриела Горанова от Троян бе пометена от „Ала Ромео" на улица в Ловеч. Роднините на детето бяха на път да линчуват 20-годишния шофьор и обърнаха колата му.

 

След този случай държавата се впрегна сериозно в битката с гонките, но за жалост въпреки идеята да ги криминализира и да впрегне куп нестандартни мерки срещу тях, засега резултат няма. Претегли се дори възможност да бъдат наказвани и участващите в залаганията, които съпътстват гонките. При свидетелски показания пък гонкаджиите да бъдат третирани като хулигани заради силния шум и така да бъдат давани на съд. Факт е обаче, че незаконните състезания не са намалели. Не са по-малко и катастрофите, бяха категорични полицаите пред „Всеки ден".

 

Ченгетата ветерани предлагат: КАТ да се разпусне!

 

Идеята е пътното звено към МВР да се разпусне, тъй като в момента половината служители са превърнати в администратори. Част от тях са заети с оформянето на документите за самоличност, други - с регистрацията на автомобилите. Първата дейност може да мине към звеното „Документи за самоличност", а записването на колите да се прехвърли към общините.

 

Вместо да се превръщат в писарушки, цял ден седящи по бюрата, офицерите от звеното трябва да бъдат изкарани на улицата и тогава контролът на пътя ще бъде в пъти по-добър, освен това трябва да бъде свалено ограничението само те да имат правото да наказват гонкаджиите. Това трябва да може да прави всеки униформен полицай, както е навсякъде, в цяла Европа, обясниха полицаите. Никъде няма отделно звено, което да се занимава само с пътищата, трябва да има интегрирана полиция, която с цялата си сила да се опълчи на смъртоносните състезания. Не е вариант МВР да се бори с корупцията, като спре всички униформени извън КАТ да санкционират на пътя. Нужни са радикални мерки, иначе МВР ще загуби катастрофално битката с убийците на пътя, категорични са полицаите.

 

Източник: Vsekiden.com

Коментари

Новини Варна