IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
10:14 | 10 септември 2015
Обновен: 17:06 | 23 април 2024

Харчове в Алма Матер - 6 000 лв. за алкохол

Софийски университет с разходи над 160 000 лв. за хранителни стоки

По материала работи: Деян Михайлов
Харчове в Алма Матер - 6 000 лв. за алкохол

Разходите на Софийски университет през 2014 година за хранителни стоки са надхвърлили 160 000 лв., без за това да бъде обявена обществена поръчка, става ясно от разследване на bTV. 

С 90 053 лева са надвишени договорените суми за продукти, за които е бил сключен договор и е имало сключени обществени поръчки. В договорите например е записано, че един килограм кашкавал ще се купува за 7,92 лева, но платената цена по фактура е 11,50 лева.

Изчисленията показват, че при разлика в цената от 3,58 лева за 404 кг, които са закупени, университетът е ощетен с 1446 лева за първите три месеца от миналата година.Килограм пилешки бут пък е договорен за 2,83 лева, но всъщност е закупен за 4 лева. Разликата в цените ощетява с 2913 лева за периода януари-март 2014 г.

Най-впечатляващи са обаче разходите за алкохол през ноември 2014 година. Тогава от Алма Матер са дали 5880лв за алкохол. Списъка включва бели и червени вина, водка, уиски и други алкохоли. От университета са посочили и точните марки, които искат да бъдат снабдени. 

От университета е наредена вътрешна проверка, в която са взели участие студенти и преподаватели. Симеон Георгиев е един от студентите, взели участие в комисията. Той подчерта, че има продукти, които са договорени в едно количество, а после са закупени в друго количество, на по-високи цени. 

Ръководството на СУ твърди, че проверката е инициирана от тях и прокуратурата е сигнализирана за резултатите от проверката. 

Студентите разкриха и други пропуски в управлението на университета. Електронните карти за достъп до общежитията, както и устройствата за достъп, са закупени и поддържани от фирма, която се занимава с фойерверки. А зимно време студентите мръзнат, въпреки че за някои специалности издръжката от държавата е доста висока.

Коментари

Новини Варна