IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
15:05 | 10 септември 2015
Обновен: 01:48 | 8 май 2024

Ако Русия е честна, самолетите й ще летят свободно над България

Плевнелиев убеден: Проявихме характер като достоен член на НАТО и ЕС

По материала работи: Деян Михайлов
Ако Русия е честна, самолетите й ще летят свободно над България

„Ако нашите руски партньори са честни с нас, техни самолети ще летят свободно над България". Така президентът Росен Плевнелиев коментира в Пловдив темата за поискания от Русия въздушен коридор, който беше отказан.

"България е достоен член на НАТО, разполагаме с информация и служби, с необходимите инструменти, за да направим разлика между хуманитарен полет и такъв, който претендира, но не е. Бяхме максимално честни - ако искате да кацнете на наше летище, нека да проверим, добре сте дошли, след това ще си продължите пътя", коментира още президентът.
Според Плевнелиев страната ни е проявила характер и се е показала още веднъж като достоен член на "семейството на правилата", на върховенството на закона.

България е суверенна държава, достоен член на ЕС и НАТО, тя е активна в отстояването на правилата и отбранителната стратегия на Съюза, качествен член на световното семейство за решаване на проблемите в Сирия, а не на тяхното задълбочаване, подчерта още той. Според президента през последните две години България е натрупала много точки от гледна точка на своята ефективна дейност като член на ЕС и НАТО.

Радвам се на тази набрана скорост и не бива да стоим в ъгъла на двете организации, да хленчим и да чакаме някой друг да ни решава проблемите, смята президентът, според когото в случая сме походили така както трябва - по закон и правила, предаде БТА.

Ние защитаваме европейските ценности, готови сме да кажем "не" на Русия тогава, когато имаме съмнение, че правилата няма да се спазят, отстояваме общоевропейска позиция, подкрепяме санкциите, надявайки се, че някой ден Русия ще бъде отново партньор, ще се върне на масата на преговорите, добави Росен Плевнелиев.

Той изрази увереност, че Русия никога повече няма да направи така, както направи в Украйна - "да дестабилизира, да праща свои въоръжени системи, да праща свои зелени човечета, да праща свои войници в друга суверенна държава". България оттук нататък ще действа така, както го прави през последните две години - ефективно и със самочувствие, бе категоричен президентът.

Той добави, че всичко, което се е случило в нощта на 6 септември, когато бе в Пловдив, е било съгласувано с него.

Като държавен глава съм дал зелена светлина за всичко, което българската държава направи и бях в течение от началника на отбраната, информация имах и от министъра на външните работи, проведох много разговори с министъра на отбраната, докато стана ясно, че все пак руснаците решиха да не инициират тази провокация и да заобиколят България, обясни Плевнелиев, който откри в Пловдив Втората национална аутсорсинг конференция, в която участват представители на над 100 фирми от IТ технологиите.

 

Коментари

Новини Варна