IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:10 | 11 септември 2015
Обновен: 17:25 | 18 април 2024

ГЕРБ и РБ пред нова схватка: За съдия в КС

Блокът решава дали да подкрепи Пенчев или да застане зад друг

По материала работи: Деян Михайлов
ГЕРБ и РБ пред нова схватка: За съдия в КС

Партньорите в управлението ГЕРБ и Реформаторите са на път да влязат в нова схватка - за излъчването на съдия в Конституционния съд. 

Днес депутатите гласуваха процедурните правила за избора. Според тях до сряда партиите и народните представители могат да номинират кандидати. Вотът трябва да се проведе преди местните избори.  

Вчера ГЕРБ обявиха, че ще предложат за конституционен съдия Константин Пенчев. Той бе омбудсман, но загуби битката за нов мандат със соцдепутатката Мая Манолова. Преди да стане национален защитник, Пенчев бе председател на Върховния административен съд, а преди това депутат от НДСВ.  

Днес Реформаторите протестираха срещу краткия срок за издигане на кандидатури за конституционен съдия.
"Срокът от 5 дни приключва в сряда, когато е първото пленарно заседание от днес. Нека да дадем възможност за повече кандидати, за да има реална борба", каза Петър Славов от РБ. Мнозинството обаче отхвърли искането му за 7-дневен срок.  

Предстои групата да вземе решение дали да подкрепи Константин Пенчев или да издигнем свой кандидат, обясниха от РБ пред Dnes.bg. Според запознати ДСБ искали да номинират за поста бившия зам.-шеф на парламента Екатерина Михайлова.  

С номинацията на Константин Пенчев обаче ГЕРБ поставили РБ в трудна ситуация. Хората на Радан и Кунева го издигнаха за втори мандат омбудсман срещу Манолова и сега признават, че ще е трудно да обяснят защо не го подкрепят за КС. Освен това той е и много достоен кандидат, обясниха още от РБ.

Коментари

Новини Варна