IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:00 | 11 септември 2015
Обновен: 17:08 | 23 април 2024

Бежанците се целят в Германия, рече Бъчварова

"Вълната от мигранти има и етническа окраска"

По материала работи: Деян Михайлов
Бежанците се целят в Германия, рече Бъчварова

Бежанската вълна има своята крайна цел и нито едно политическо решение не може да промени мотивацията на мигрантите. Те се насочват към Германия и не искат да останат нито в България, нито в Унгария, Чехия или дори Австрия, привлечени от доброто състояние на германската икономика и от близките общности там.

 

Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в своята реч при откриването на конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа". Тя очерта някои важни предизвикателства, пред които е поставена България и Европа по отношение на пристигащите бежанци.

 

"Европа е не просто кръстопът на проблеми и глобални тенденции", каза тя и допълни, че бежанците носят своите проблеми в Европа и тяхното решаване ще е голямо предизвикателство.

 

По нейни данни над 400 хил. чужденци са пристигнали на Стария континент от началото на годината. Затова и много важен е проблемът с тяхната интеграция. Това ще постави под натиск социалните системи, образованието и културата.

 

Бежанската вълна има и етническа окраска. В Европа пристигат различни етнически групи и техните проблеми ще се наслагват върху съществуващите.

 

Интегрираните бежанци пък ще повишат конкуренцията на трудовия пазар в Европа, прогнозира още Бъчварова.

 

Според нея намаленият натиск в последните две седмици на границата с България се дължи основно на мерките, които е предприело правителството. За година обаче натискът върху границите ни се увеличава четири пъти.

Бъчварова предупреди още, че тероризмът и борбата с него вече не е нещо далечно за България и трябва да се подготвим за това.

Коментари

Новини Варна