IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
13:51 | 11 септември 2015
Обновен: 15:55 | 17 април 2024

Ромите в Гърмен искат оставки на протест, досега търпели

Вече имат адвокат, за да съдят държавата за съборените къщи

По материала работи: Деян Михайлов
Ромите в Гърмен искат оставки на протест, досега търпели

Ромите от Гърмен организираха протест днес заради събарянето на незаконните им къщи. Протестът не е разрешен от общината, за да не се създават безредици, съобщи БНТ.

Собствениците на 10-те разрушени постройки смятат да съдят държавата в Европейския съд по правата на човека. Те вече имат адвокат от Българския хелзинкски комитет.
Предвидени за премахване са още 114 незаконни постройки, за които има издадени заповеди още през 2011 г.

Ромите искат оставката на кметa Минка Капитанова. “Протестираме срещу кметицата, защото не си гледа работата. Ние толкова време стоим мирно, тя продължава да ни мачка. И вчера ни каза да не излизаме на протест. Ние излизаме на мирен протест. Искаме диалог с кметицата, ако не, да си дава оставката, независимо че остават 10-11 дена”, обясни Юлиян Герасимов от ромския инициативен комитет в града.

Другите жители на Гърмен пък се готвят да регистрират сдружение “Бъдеще за община Гърмен”. Те също са недоволни.

В отворено писмо до медиите посочват, че в продължение на 100 дни са протестирали мирно срещу незаконните действия на общинската администрация през последните 15 г. и срещу липсата на категорична воля за спазване на закона.

След като се събраха, ромите тръгнаха към центъра на Гърмен, като предупредиха, че от понеделник протестите ще продължат и в тях ще се включат роми от Сандански, Петрич и Благоевград. Те обявиха, че твърде дълго са чакали и търпели и сега ще покажат на България какви са техните възможности, предаде "Фокус".

Протестиращите твърдо заявиха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще се стигне и до сблъсъци.

Шествието обаче беше спряно от полиция и жандармерия. Ромите скандираха "Оставка". Те символично погребаха законодателството на страната. На приготвен символичен ковчег, който ромите счупиха, беше написано „Законите на Република България”.

 

Коментари

Новини Варна