IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:32 | 12 септември 2015
Обновен: 21:02 | 23 април 2024

България не подобри центровете за бежанци, а укрепи границите си

От "Амнести интернешънъл" критикуват страната ни

По материала работи: Слав Велев
България не подобри центровете за бежанци, а укрепи границите си

Бежанците в България са настанени в много лоши условия, смятат от правозащитната организация "Амнести интернешнъл". Пред БНР Барбора Черноселкова сравни условията в българските бежански лагери със ситуацията в Унгария, където е била допреди няколко дни. "Аз посетих центровете, които са по границите и видях стотици хора, които са в същото положение, както бежанците в Унгария. Някои от хората ни казаха, че помещенията са препълнени. Освен това аз бях ужасена от начина, по който бяхме пазени. Ние не можехме да се движим свободно в центъра. Зад нас постоянно имаше някой и ние не можехме да говорим свободно с бежанците. Хората ни казваха, че не искат да останат повече в България. Те направо не могат да повярват, че няма осигурени най-елементарни условия за тях".


Черноселкова беше категорична, че Европа трябва да търси дългосрочно решение на бежанския проблем като освен спешните мерки по настаняването на хората, трябва да се намери начин за тяхната интеграция. Според нея в следващите две години вероятно на континента ще дойдат милион и триста хиляди бежанци. "Тук има два въпроса. Първият е проблемът с нелегалното преминаване на хора и осигуряването на сигурни пътища за бежанците. Именно това е причината, поради която хората умират в морето или преживяват изключително големи трудности, удряни са и са блъскани от полицията."


Другият въпрос, който посочи тя, е за квотите. "Категорично искам да подчертая, че ние не говорим за квоти, а за хора и за спазване на човешките права. Трябва да има много бързо решение за преместването на хора в различни държави от граничните страни. Абсолютно ясно е, че Унгария не може да се справи сама с тази ситуация. Там идват стотици хиляди хора, на които трябва да им бъде осигурена възможност да продължат пътя си в други страни - членки на Европейския съюз. Също така трябва да има много сериозна финансова подкрепа за граничните страни, каквито са Гърция, България и Унгария."


Според Черноселкова в тези страни трябва да се подобри организацията си за приемане на бежанците и местата за настаняване. Конкретно за страната ни представителката на "Амнести Интернешънъл" обясни, че е необходим доста добър контрол как правителствата харчат парите, които са осигурени за справяне с бежанската криза. "На България бяха отпуснати пари за подобряване на центровете за настаняване, а всъщност тя е много по-ангажирана с пазене на границите си, заяви тя.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна