IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
10:15 | 14 септември 2015
Обновен: 20:56 | 23 април 2024

Повече мислене, по-малко интернет, спусна Танев за 15-ти

Готви се вдигане на учителските заплати с около 70 лева

По материала работи: Деян Михайлов
Повече мислене, по-малко интернет, спусна Танев за 15-ти

Повече мислене и по-малко зубрене и интернет пожела на учениците просветният министър Тодор Танев на прага на новата учебна година. “Не искам поколение, което да разчита за информацията си само на интернет. По-малко интернет и повече разговори за това как да се мисли. Мислене, а не назубряне на битки, реки, математически и химически формули“, заръча още министърът пред bTV. Той призова и родителите да карат децата си да мислят.
На прага на новата учебната година просветният министър обеща и увеличаване на учителските заплати. Това ще стане вероятно догодина, а сумите, с които преподавателските възнаграждения ще скочат, ще бъдат с около 70 лева повече. 

“Философията на голямата реформа – по-близо до живота“. Така министърът обясни приемащите се промени с новия закон за училищното образование. Танев защити едно от основните изменения – основното образование да се завършва в седми клас, а средното – и в десети. Според него стъпаловидното образование на гимназистите ще им даде възможност да бъдат по-близо до живота и да усвояват професия в училище. 

Министърът на образованието потвърди и решимостта си да се пребори с фантомните училища и мъртвите души в клас. Според последните данни в 16 училища има 505 такива случаи. В три града пък имало и цели училища, в които не се провеждат редовно занятия. 

Тодор Танев потвърди и за сигнали за училища, в които се преподава на турски, въпреки че по конституция българският език е задължителен в клас. “Имаме сигнали и ги подаваме в МВР. Прокуратурата и правосъдието трябва да вземат мерки в това отношение“, каза министърът. 

Той защити и Софийския университет от атаките срещу него. Преди дни тв разследване разкри големи злоупотреби в Алма Матер. 

“Нападенията срещу СУ са систематични и ежедневни, те са леко целенасочени. Има много проблеми в ръководството, част от тях се дължат на многократно намаляваната субсидия. Убийството, което се опитват да направят на този университет, е национално престъпление. Нека да не говорим за СУ така лековерно“, призова още Танев.

Коментари

Новини Варна