IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
10:58 | 14 септември 2015
Обновен: 18:06 | 18 април 2024

Явор Хайтов имал земи за милиони евро, но съдът му ги отнел

Взел апетитните имоти до Ексиновград със заменка в Троян

По материала работи: Деян Михайлов
Явор Хайтов имал земи за милиони евро, но съдът му ги отнел

Депутатът от БДЦ и заместник-председател на Народното събрание Явор Хайтов отрече да е собственик на апетитен имот край Евксиноград на стойност 40 млн. евро. 

Скандалът гръмна, след като финансистът Кольо Парамов обяви, че Хайтов е заменил парчета земя в Троянския Балкан за парцели в местността Траката. 

"Навремето преди 130 години Фердинанд е дал 36 килограма злато от Виенската банка, за да купи място от 36 декара в Евксиноград. Един от тези, които сега се мъдрят на депутатските банки, има заменен имот за 80 декара на същото място. Абсурдно е този човек днес да има имот за 40 милиона евро там, при положение че няма 5-6 дни трудов стаж", обвини преди дни Парамов.

Хайтов пък коментира пред Нова телевизия, че сделката за получаване на парцела, извършена след заменка, е обявена за нищожна от няколко съдебни инстанции. 

По времето, когато тя била сключена обаче, това се случило абсолютно законно.

Предложените от депутата имоти били закупени от него в последния момент преди в сила да влезе забраната за подобни заменки.

Срещу 480 дка гори около Троян той е придобил 90 дка  на Черноморието през 2009 г., а след това ги е продавал на фирма, регистрирана една седмица преди да се направи заменката.

„Част от планинските земи са наследствени, а други съм купувал сам. Не съм извършил нищо незаконно”, категоричен бе Хайтов.

Съдът е прекратил сделката за 45 дка, но не и за останалите. 

Хайтов призна, че тях ги е продал след това, но не помнел за каква сума. 

Теренът се намира в една свлачища територия и там не може да се строи, уточни депутатът.  

Мястото, което той е имал за кратко време до резиденция Ексиновград, сега пак е изключителна държавна собственост сега, след като заменката беше атакувана в съда, обясни още Хайтов. 

Става въпрос за период от преди 7-8 години, когато съм бил адвокат и много далече от политиката, настоя той.

Коментари

Новини Варна