IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:11 | 14 септември 2015
Обновен: 01:23 | 20 април 2024

До 2% допълнителен данък върху доходите може да налагат общините от 2016 г.

Тази законова промяна се предлага от Министерството на финансите

По материала работи: Деян Михайлов
До 2% допълнителен данък върху доходите може да налагат общините от 2016 г.

До 2% допълнителен данък върху доходите може да налагат общините от догодина. Тази законова промяна се предлага от Министерството на финансите в рамките на пакета с промени на данъчните закони. С нея са дава право общинските съвети да въведат нов налог върху доходите на гражданите си в диапазона между 0 и 2 процента. Така може да се окаже, че хора с един и същ доход, но постоянен адрес в различни общини, ще плащат различен данък.
Според проекта на финансовото министерство 10-процентата ставка върху доходите ни се запазва, като събраните от нея средства ще бъдат насочвани към държавната хазна. Всяка община ще има право да налага нов данък върху доходите, като ставката е между 0 и 2 процента и ще се облагат хората по постоянен адрес. Новият данък ще се събира от Националната агенция за приходите и ще се препраща към общините. Идеята, част от данъка върху доходите да остава в общините, съществува от много години, но досега обсъжданите идеи са били част от 10-процентовия налог да се насочва към тях, а не всяка от тях да решава дали да обложи допълнително гражданите си, или не.
Промените ще наложат и авансов данък върху доходите при еднократно получаване на средства от т. нар. „други източници". Обикновено това са пари, спечелени от награди. Досега те се декларираха веднъж годишно в рамките на данъчната кампания.
С промените ще се извърши и очакваното намаляване на прага на кешовите разплащания. От догодина максимално ще може да плащаме по 5 хил. лв. в брой - три пъти по-малко от разрешеното сега.

 

Коментари

Новини Варна