IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:37 | 14 септември 2015
Обновен: 22:05 | 17 април 2024

Контролираме границите си, убеден е Митов

Бежанци, изминали хиляди километри, трудно ще се върнат, призна дипломат

По материала работи: Деян Михайлов
Контролираме границите си, убеден е Митов

Трафикът на хора е ужасяващ феномен, с който трябва да се борим по максимално твърд начин, коментира външният министър Даниел Митов ситуацията с бежанците.

По думите му трябва да признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на целия ЕС.
Министърът припомни позицията си всички държави-членки да изградят системи, с които да увеличат наказателната отговорност за занимаващите се с трафик на хора.

Митов посочи, че бежанската криза е много сериозна и страните-членки се опитват да намерят начин да контролират границите си и миграционния натиск. Според него страната ни отдавна е направила това.

"Ние не само контролираме границите си, а имаме и добре изградена система за регистрация и за координация с всички останали държави-членки, когато става въпрос за хора, които се придвижват в рамките на ЕС", разясни дипломат №1.

На церемония в МВнР министър Митов подписа днес Споразумението за преизбиране на Горан Свиланович за генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество.

Свиланович определи ситуацията с бежанците като критична и допълни, че тя не може да бъде сравнена с нищо, което сме виждали в последните десетилетия в тази част на света.

"Не мисля, че има нещо, което може да спре тези хора. Миграцията е начин за оцеляване, а причините могат да бъдат различни - климатични промени, липса на вода, икономика, политика, войни. Но каквато и да е причината, веднъж като се преместят, става много сложно", посочи Свиланович.

По думите му усилията на международната общност и на ЕС трябва да бъдат насочени към спиране на войната и осигуряване на възможност за тези, който са все още близо до техните домове, да се върнат там. А тези, които вече са изминали хиляди километри, трябва да бъдем честни, не съм сигурен, че ще се върнат обратно, допълни Свиланович.

По думите му има критична ситуация за ЕС, защото има определени ценности, заложени в европейската конвенция за човешките права и в конвенцията на ООН за бежанците. "От една страна има хора, които се нуждаят да бъдат подкрепени и да им се помогне, но не мисля, че изграждането на огради ще помогне. Осъзнавам факта, че регулации, в които вярваме, като Дъблин и Шенген и конвенциите на ЕС и ООН, са поставени на изпитание в момента,", каза още Горан Свиланович.

Той посочи, че в Съвета за регионално сътрудничество се надяват, че ще има разбирателство между министрите в ЕС по въпроса с бежанците, но също разбират, че това е критична ситуация и страните реагират различно. Свиланович каза още, че Западните Балкани се нуждаят от повече подкрепа от ЕС, за да се справят със ситуацията с бежанците.

Коментари

Новини Варна