IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:22 | 14 септември 2015
Обновен: 00:51 | 1 май 2024

Кражба на трансформаторно масло остави Ботунец без ток

Над 100 посегателства над съоръжения на ЧЕЗ регистрирани през 2015 г.

По материала работи: Деян Михайлов
Кражба на трансформаторно масло остави Ботунец без ток

Кражба на трансформаторно масло остави без ток клиенти на ЧЕЗ в кв. Ботунец и с. Челопечене, Софийска община, в края на миналата седмица, съобщават от ЧЕЗ. 

Вследствие на посегателството, без електрозахранване останаха 3 100 абонати на компанията. Кражбата причини и непоправима повреда на трансформатор 630 кVА в трафопост в кв. Ботунец. Нанесените щети са в размер на над 20 000 лева, отчитат от дружеството.

"Това е поредната кражба на наши съоръжения от началото на годината. Бяха източени над 10 000 литра масло от 50 трансформатора, откраднати бяха медни кабели и цели трансформатори. Подобни посегателства нарушават нормалния ритъм на живот и спокойствие на клиентите. Това не може да се компенсира по никакъв начин. В зависимост от типа трансформатор, смяната му струва между 10 и 30 000 лв. Това са средства, които при други обстоятелства ЧЕЗ би могла да вложи в подобряване на услугите и развитие на мрежата", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

От компанията припомнят, че кражбите и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват крайните потребители, тъй като причиняват прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а все по-често застрашават човешкия живот и нормалното функциониране на държавата.

Коментари

Новини Варна