IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
16:05 | 14 септември 2015
Обновен: 15:42 | 29 април 2024

Започнаха три бързи производства за каналджийство

Те са срещу турски шофьори, превозвали чужденци

По материала работи: Деян Михайлов
Започнаха три бързи производства за каналджийство

Срещу трима чужди граждани са започнати бързи производства за каналджийство. С постановление на прокурор  те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград, съобщиха от МВР.

 

Наказанията са образувани срещу трима турски шофьори на товарни камиони, които нелегално превеждали чужденци през границата. Откритите в камионите хора са в Центъра за временно настаняване на чужденци в Любимец към Дирекция „Миграция“ - МВР.

 

На 13 септември, в 4.00 часа, на ГКПП - Капитан Андреево е извършена проверка с „газ анализатор“ на ремарке на товарен камион марка „ДАФ“ с турска регистрация. Уредът отчел високи стойности на въглероден двуокис в товарното помещение, без да е нарушена целостта на митническата пломба.

 

При отваряне на каросерията в присъствието на митнически и гранични полицейски служители са открити 32-ма души между превозваната стока – врати за асансьори, генератори за ток и палети с конци за шиене.

 

Чужденците - 10 мъже, девет жени и 13 деца, били без документи за самоличност. Първоначално те се представили за сирийски граждани, но впоследствие е установено, че са от Ирак. Шофьорът на товарния автомобил - 48-годишен турски гражданин, заявил пред българските власти, че товарил стоката от няколко места и не знае за превозваните хора. Срещу него е образувано бързо производство за превеждане на хора през границата без знанието на властите, задържан е за 72 часа.

 

Други два турски товарни камиона са били проверени на ГКПП - Капитан Андреево на 12 септември, съответно в 1.00 часа и 2.00 часа.

 

Първият ТИР, марка „ДАФ“, пътувал от Истанбул. При проверка граничните полицаи открили двама души, легнали върху осите на гумите под ремаркето. Установено е, че те са сирийски граждани, единият от които 14-годишно момче. Разследването сочи, че шофьорът на товарния камион ги качил от Истанбул срещу заплащане от по 1000 евро на човек и трябвало да ги откара до София. Преди да влязат на турския граничен пункт Капъ куле ги свалил от кабината и казал да легнат върху осите на гумите.

 

По идентичен начин били превозвани и други двама мъже – те са открити на осите на гумите, над ремаркето на товарен автомобил "Волво“ с турска регистрация. Първоначално те се представили за сирийски граждани. Проверката установила, че единият е сириец, а другият турски гражданин. Водачът заявил, че турски каналджия му предал двамата на магистралата край Истанбул. Той трябвало да ги остави в Центъра за бежанци в Харманли.

 

Районна прокуратура - Свиленград е привлякла като обвиняеми  по бързите производства за превозване на хора без разрешение на властите двамата водачи на товарните камиони – турски граждани на 53 и 50 години. Те са признали вината си.

 

Продължават активните процесуално-следствени действия – огледи, разпити на свидетели, назначаване на експертизи. Те се осъществяват под ръководството на Районна прокуратура - Свиленград.

 

Коментари

Новини Варна