IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:40 | 15 септември 2015
Обновен: 10:45 | 24 април 2024

Бензинът за първи път по-евтин през лятото

От средата на юни до момента масовият А95 е изгубил 19 стотинки от стойността си

По материала работи: Деян Михайлов
Бензинът за първи път по-евтин през лятото

За първи път това лято бензинът у нас поевтиня. От средата на юни до момента масовият А95 е изгубил 19 стотинки от стойността си и в момента средната му цена е около 2,10 лв. за литър, показва справка във fuelo.net. За сравнение през август миналата година горивото е било около 2,60 лв. за литър.

„Цената на горивата у нас ще се движи в унисон със стойността на петрола на световните пазари. Тя зависи също и от курса на долара", обясни пред „Новинар" шефът на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

По думите му индикациите показват, че суровината ще остане на нива около 50 долара за барел. Той уточни, че в момента има излишък на доставките на нефт спрямо търсенето на пазарите. По думите му влияние върху стойностите оказват и увеличените добиви от ОПЕК.

„В същото време в Америка в последните години драстично се увеличи добивът заради шистовия газ. Ниските цени на суровината са се отразили негативно върху компаниите, тъй като разходите им за добиви са по-големи отколкото са печалбите им", обясни експертът. Той допълни, че тези компании са имали и кредити и заради това се очакват фалити. Това е и причината за прогнозите му, че в следващите 1-2 години добивите на нефт оттам ще паднат.

Кънев изтъкна и факта, че у нас цените на горивата преди данъци и акцизи остават доста високи на фона на стойностите в Европа. Той обаче беше категоричен, че цените в страната ще следват тези на нефта.

„Въпреки това не може да се каже точно до каква степен, тъй като пазарът се саморегулира и е основан на конкуренция", каза още експертът.

В момента по бензиностанциите у нас най-скъп е бензинът А98, който върви средно по 2,33 лв. за литър. Дизелът струва 2,11 лв., а премиумът - 2,34 лв.

 

 

Коментари

Новини Варна