IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
14:07 | 16 септември 2015
Обновен: 09:31 | 27 март 2024

Работодателски протест за тока може и да няма

Домусчиев: Искаме да се върнат цените преди 1 август

По материала работи: Деян Михайлов
Работодателски протест за тока може и да няма

Заявеният протест на работодателските организации за 30 септември заради тежките проблеми в енергетиката може и да не се състои. Това стана ясно след среща на депутатите от ДПС с представители на работодателите.

Утре е денят, в който трябва да бъде взето решението дали ще има протест или не, обяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.
Според него има значителен напредък в разговорите за затвърждаване на исканията на бизнеса в това число и от правителство.

В зависимост от това как ще протекат разговорите ни с депутатите има вероятност да се отложи протеста, но и възможност да не се отложи, уклончиво обясни той.

Работодателите ще се срещнат с всички парламентарни групи, след като днес сутринта говориха лично и с премиера Бойко Борисов.

Засега е ясно, че дори и да отложат протеста, те не отстъпват от искането си за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов и връщането на цените на бизнеса преди скока на 1 август.

Тогава държавният регулатор качи двойно таксата "задължение към обществото", която плащат фирмите, което предизвика недоволство сред бизнеса. Още преди решението на КЕВР около 1000 предприятия спряха работа за час, а четирите национални работодателски организации и синдикатите поведоха хиляди на протест.

„Надявам се, че депутатите като хора, които могат да преценяват, и като експерти ще приемат нашите аргументи“, коментира Домусчиев.

От ДПС обаче не получиха категорична подкрепа за исканията си.

„Чухме достатъчно аргументирани предложения за промени в енергетиката за решаване на тежките проблеми. ДПС чака конкретните промени, които те имат и ще ги обсъдим в парламентарната група и ще решим дали да ги подкрепим, или не“, каза депутатът Алиосман Имамов.

Дали ДПС ще застане зад искането за оставка на Иван Иванов Имамов не отговори ясно: „На този етап нашият отговор не е „Да, не мога да кажа какво решение ще вземе парламентарната група на ДПС“.

Коментари

Новини Варна