IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
13:31 | 27 септември 2015
Обновен: 06:19 | 24 април 2024

Чакат ни години на трудни решения и лишения, прогнозира вицепрезидентът Маргарита Попова

Вървят кервани от хора, страдащи от война, насилие, бедност - това е трагедия за цялото човечество

По материала работи: Слав Велев
Чакат ни години на трудни решения и лишения, прогнозира вицепрезидентът Маргарита Попова

Чакат ни сложни месеци и дори години на трудни решения и лишения, за да се помогне на цели региони в отделни континенти, за да тръгнат към порядък и спокойствие, за да се въдвори ред, заяви във Велико Търново вицепрезидентът Маргарита Попова по повод на бежанската криза. Пред студенти от ВТУ тя изнесе лекция „Властта и лидерството”, информира "Дарик".


„В България се тревожим за състоянието, в което трябва да се живее на Европейския континент. Вървят кервани от хора. Страдащи от война, насилие, бедност. Това е трагедия за цялото човечество и първия ход, който се отключва у човек е желанието да помогне”, посочи Попова. Тя коментира, че в същото време се задейства и следващият код за сигурността и трудната интеграция в днешните времена. По нейни думи решенията са трудни, защото ситуацията е много динамична.


„Международната общност трябва да се намеси и да се спрат военните конфликти. Да се седне на масата на преговорите и да се пресекат всички бошуващи конфликти, което не е лесно и може да отнеме месеци и дори години. Там, където се прави опит за налагане на демокрация с насилие, по предварително определени рамки, приети единствено и само за правилни без съобразяване с националните интереси и култура на отделни нации, със степента на икономическо и социално развитие, с начина на възприемане на демократични принципи, със злото корупция, не може да се случи нещо добро”, заяви вицепрезидентът.  Според Попова  Европа, Северна Африка, Близкия изток, дори Украйна са далеч от състоянието на ред и хармония. „Нищо няма само финансови измерения. Нужна ни е разумна политика и лидери визионери”, допълни Попова и апелира за равносметка за причините довели до хаоса и разгрома в душите и материалното битие на милиони.


Маргарита Попова подчерта, че от ситуацията не страдат само възрастните хора, а и децата-  50 % от бягащите са на възраст между 6 и 18 години и огромен брой от тях са непридружени.  Вицепрезидентът предупреди, че те много лесно могат да станат обект на злите помисли на трафиканти и на каналджии. По нейни думи е лесно такива млади хора да бъдат радикализирани и след това те да проявяват екстремизъм.


Според вицепрезидента квотното разпределение е предложена политика, по която няма единение, но ще се намери добро решение. „На всеки ще се наложи, когато бежанците стигнат до границите му. Не е човешко да се връщат хора, които имат право на статут на бежанци. Солидарността обаче не означава само да обещаем, че ще приемем някакъв брой хора, а реална помощ. Представете си само момента, в който България например трябва да приеме 1000 или 2000 души, но те кажат, че не желаят да останат на наша територия, а искат да пребивават в друга държава. Така този квотен принцип рухва от самосебе си. Но все пак трябва да се тръгне от някъде, за да се изгради обща политика. Императива не ми харесва, защото в тази ситуация трябва да се действа гъвкаво, задълбочено и многопластово”, обясни Попова.


Тя коментира, че държавите от Югоизточна Европа, които са преживели тежки тоталитарни години имат рецептори за състрадание. „Добре знаем какво значи помощ и какво е друг да се нуждае от помощ и ние да можем да я дадем. И да се знае, че квотният принцип не е идеален. Солидарността не е бройки и обработване на техните документи”, категорична бе Маргарита Попова.

Коментари

Новини Варна