IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
17:01 | 12 октомври 2015
Обновен: 13:36 | 24 април 2024

Ще глобяват собственици, които крият болест на животно

Забранена е търговията с животни в районите по южните граници на страната

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ще глобяват собственици, които крият болест на животно

В момента има забрана за движението на животни и търговията с тях в районите по южната граница на страната, каза днес във Варна главният секретар на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ Евгени Макавеев. По думите му причината е наличието на зараза от нодуларен дерматит по кравите и на шарка по овцете в Гърция и Турция. Според Макавеев стопаните са предупредени да не си пускат животните близо до границата. Водят се разговори с турските и гръцките власти там също да бъдат взети мерки за ограничаване движението на добитъка около границата, съобщава БТА.

 

Във Варна главният секретар на БАБХ обсъди с животновъди предстоящите промени в закона за ветеринарно-медицинската дейност. Той посочи, че в проекта са заложени текстове, които предвиждат увеличаване на санкциите за собственици, които не уведомяват ветиринарните лекари при заболяване на животно. Очаква се новият закон да засили контрола и върху транспортирането на добитък, допълни Макавеев. Той посочи, че в страната има регистрирани около 1 100 ветеринарни лекари и броят им е достатъчен. Проблеми с липсата на такива специалисти има само в труднодостъпните селища, посочи Макавеев.

Коментари

Новини Варна