IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:00 | 13 октомври 2015
Обновен: 21:06 | 25 април 2024

Гъркът, блъснал момиче на спирка, не казал: "Извинявай"

Заради травмите Катерина отново не ходи на училище

По материала работи: Деян Михайлов
Гъркът, блъснал момиче на спирка, не казал: "Извинявай"

Христос Боскос, който прегази момиче на спирка в Пловдив, не е потърсил среща с нея нито веднъж. По никакъв начин, никога не е поднесъл и извиненията си към пострадалата ученичка. Това разказа бащата на деветокласничката Илиян Матеев пред Нова тв.
16-годишната Катерина Матеева бе пометена от мощен спортен автомобил, управляван от Боскос, през май миналата година. Тя чакала на спирка на връщане от училище. Гръцкият шофьор минал на червено с близо 100 км/ч, ударил неправилно навлязъл в кръстовището автомобил и се забил в спирката, където стояла Катерина.

Първоначално гъркът бе осъден на 2 години условно. Според автотехническата експертиза и двамата шофьори са виновни за катастрофата. Изненадващо обаче преди дни Окръжният съд реши да отмени условните присъди и на двамата водачи. Така гръцкият шофьор ще бъде наказан само с глоба от 5 хиляди лева.

Това предизвика гнева на пловдивчани, които организират протест срещу решението на съда. Той ще се състои утре, в 17.30 часа пред съда в Пловдив.

А Катерина все още не е преодоляла шока. Предстоят й още операции.

"Още не съм се оправила, и психически, и физически", разказа ученичката. Заради травмите и проблеми с единия крак тя отново не ходи на училище.

Решението на съда е подигравка с всички загинали и ранени на пътя, смята майката на Катерина, Паолина Лалева. Бащата пък е категоричен, че проблемите за подобни присъди са още в самия закон.

Според него не е нормално един шофьор да има глоби за серия нарушения с превишена скорост и отново да не получиш присъда.

"Тук не става дума за пешеходец, който е преминал в тъмното и не е видян, а за дете, което е стояло на спирка почти в центъра на града в светлата част на денонощието", допълни Илиян Матеев.

Според него в случая лекото наказание на съда няма да има нито превантивен, нито образователен ефект.

 

Коментари