IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:20 | 14 октомври 2015
Обновен: 15:07 | 20 април 2024

Борисов, бежанци и още нещо

В Истанбул премиерът ни благодари, че не пуснали мигрантите към нас

По материала работи: Деян Михайлов
Борисов, бежанци и още нещо

Премиерът Бойко Борисов оцени високо усилията на Турция да задържи бежанците на своя територия.

Борисов се срещна с турския си колега Ахмет Давутоглу в Истанбул и го увери, че на Европейския съвет ще защитава позицията на страната ни за изграждане на зона за сигурност в Сирия и включване на Турция в третия пакет на сигурните държави.

Той изрази и съболезнования за жертвите на атаката в Анкара, която отне живота на 97 души. "След атентата в Сарафово знам колко е тежко за един народ да понесе толкова жертви", посочи Борисов.

Турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че Турция в момента е държавата, приела най-много бежанци в света, като на територията й има 2 млн. сирийци. Само в последните месеци са се родили 66 хил. бебета на бежанци.

"Ако не бяхме приели тези бежанци, нямаше да изпълним човешкия си дълг и целият свят щеше да ни критикува. Но сред тези бежанци е възможно да влязат хора с други цели и намерения", коментира той. Според него единственото, което може да се противопостави на подобна възможност, е сериозна работа от страна на разузнаването, затова сътрудничеството със съседните държави е много важно.

Той бе категоричен, че виновните за терористичния акт в Турция ще бъдат намерени и предадени на правосъдието. "Както ИДИЛ, така и ПКК имат дълбока роля в провеждането му", смята Давутоглу.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че на ниво разузнавателни и контраразузнавателни служби може да се обменя непрекъснато информация между България и Турция и благодари за партньорството в борбата срещу контрабандата през границата.

На брифинга след разговора българският премиер се обяви за либерализиране на визите между двете страни за бизнеса и туризма.

"Само след няколко дни ще открием последния участък от АМ "Марица" и до Истанбул ще се стига по-бързо с кола, отколкото със самолет. Благодарих на премиера и на неговия здравен министър за добрата работа по бартера на ваксини. Така страната ни получи необходимите 5-валентни ваксини, а в замяна предоставихме на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза, които се произвеждат у нас", изтъкна Борисов.

Той допълни, че посещението му в Истанбул е кратко, но е израз на приятелство, благодарност и съпричастност.

Според Давутоглу, Турция и България са най-високоинтегрираните две съседни държави в социален и икономически аспект. На срещата двамата премиери са обсъдили и общите инвестиционни проекти, и по конкретно проекта за бърз влак от Истанбул до София.

По думите на турския премиер търговският стокообмен между двете страни се оценява на 5 млрд. долара в момента. Давутоглу изрази надежда скоро той да е двойно повече.

Коментари

Новини Варна