IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
18:14 | 14 октомври 2015
Обновен: 15:08 | 20 април 2024

Двама горски и полицай в схема за незаконна сеч

Дървесината била маркирана като законно добита

По материала работи: Златина Добрева
Двама горски и полицай в схема за незаконна сеч

Граничен полицай от село Микрево и двама служители на Държавното горско стопанство в Струмяни са уличени в незаконен добив и превоз на дървесина, която после маркирали като законно добита. Акцията по разкриване на канала е била съвместна на Югозападното държавно предприятие и МВР.

Съвместната проверка е заловила нарушителите на място, съобщи БНР.

От извършените досега следствени действия е установено, че 20-те кубика букови дърва за огрев са добити на територията на горското стопанство в петричкото село Първомай, почти на държавната граница с Македония.

Полицаят организирал незаконната сеч и транспортирал дървесината с камиони, чиято собственост по документи е на баща му, а горските после я маркирали като законно добита и издавали съответните документи.

Тепърва ще се установява дали става дума за единичен случай или за отработена във времето схема за контрабандна търговия с участието на горски служители и служител на МВР. Досега засилените проверки срещу незаконната сеч разкриваха предимно единични участници с малки количества, предимно дърва за огрев.

Напоследък обаче контролните звена на Югозападното държавно предприятие разкриват организирани схеми с участието на горски служители - в Петрич, Симитли, Белица, Първомай, Струмяни.

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов уточни, че проверката продължава, за да се установи дали става дума за отработена във времето схема и умишлени действия от страна на горските служители и граничния полицай.

Трудно е да кажа, че е организирана схема, но фактът, че те си позволяват по такъв начин да издават документи, показва, че може и да има организация, коментира той.

По думите му, цитирани от днес.бг, засилените проверки за ограничаване на незаконната сеч и търговия с дървесина са извадили на повърхността доста случаи, в които участват горски служители. По думите му те са най-малко 10-15%.

Промените в Закона за горите вече дава възможност на провинените служители да се отнема лицензът, което на практика ги оставя без работа, дори те да не бъдат уволнени, допълни шефът на държавното горско предприятие, Той не отрече, че все още продължават опитите за покровителство върху пазара, но те са все по-рядко.

Коментари

Новини Варна