IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
10:32 | 15 октомври 2015
Обновен: 10:11 | 18 май 2024

И баровците с данък "Уикенд" - самолетът, яхтата...

Служители, семейство, приятели – налогът ще важи за всички

По материала работи: Деян Михайлов
И баровците с данък "Уикенд" - самолетът, яхтата...

Яхтите и самолетите, купени на името на фирмата, също ще плащат данък "Уикенд", ако ползват луксозните придобивки за лични нужди.

Те, заедно с фирмите, които купуват коли и имоти на стойност над 5000 лв. и ги използват извън нуждите на компанията, ще имат право да си възстановяват до 70% от данъка върху добавената стойност (ДДС). Това предвиждат внесените в НС промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, пише "Монитор".

Към момента фирмите, които купуват такива активи, си възстановяват 100% от ДДС-то. При автомобилите конкретно новото правило ще важи за тези с до 8 места за сядане, без това на водача.

Освен за собствениците на фирмите новите правила ще важат и за цялото им семейство -  жени, деца и родители, които карат коли, купени на името на компанията или пък ползват фирмени имоти.

Същото важи и за служителите, които ползват някой от тези служебни активи за лични нужди. Както и за приятели на бизнесмените, които за да икономисат ДДС, са си купили кола на името на фирмата им, става ясно още от внесените текстове.

Същият процент на възстановяване на данъчния кредит – до 70 на сто, ще се ползва и за всички стоки и услуги, които са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на колите, имотите, яхтите и самолетите.

Ако една фирма иска да си върне 100% от ДДС-то, тя трябва да докаже, че използва активи изцяло за служебни цели. Това ще става, като фирмата декларира пред НАП как точно ползва активите. Отделно от това Министерството на финансите трябва да изработи методика, по която ще се водят фирмите.

Компаниите, които вече са купили коли, имоти, яхти или самолети и освен за работата си, ги дават и за лично ползване, ще имат срок до 29 август 2016 г., за да декларират начина на използването им пред НАП. Ако те не спазят срока или не начислят данъка, съгласно методиката, то данъчните ще считат, че колите например се ползват само за лични нужди.

Тоест няма да имат право на възстановяване на данъчен кредит. Декларациите ще могат да се подават и онлайн, като задължително това трябва да се прави преди служебният джип, яхта или самолет да се използва за нуждите на шефа или на съпругата му например.

В най-първоначалния вариант на промените в Закона за корпоративното облагане се предвиждаше фирмите да декларират как ползват всеки актив, купен за над 700 лева. Това предизвика недоволство сред бизнеса. След това финансовият министър каза, че се мисли прагът да се повиши на 35 хил. лв., а обхватът на активите, за които ще се прилагат новите правила, да бъде ограничен до коли и имоти. В крайна сметка промените минаха през Министерския съвет с праг за коли и имоти от 5 хил. лева.

Коментари

Новини Варна