IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:11 | 15 октомври 2015
Обновен: 13:53 | 24 април 2024

Изгонен, нежелан... един сирак в България?

Историята на 18-годишния Иво, изгонен от сиропиталище

По материала работи: Деян Михайлов
Изгонен, нежелан... един сирак в България?

18-годишен сирак е изгонен от Дома за деца, лишени от родителска грижа "Пеню и Мария Велкови" във Велико Търново. Иво Николов е дванайсетокласник и по закон има право да остане в дома до завършване на средното си образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Комисията от социални работници и директорката на дома обаче решили, че момчето вече няма място в сиропиталището.

Днес той разказва пред БНТ, че директорката го изгонила без да му обясни причините и без предупреждение. Младежът разказва, че мечтае да продължи образованието си в университет след като завърши училище.

Иво Николов е роден в село Долна Липница. Преди пет години обаче губи и двамата си родители. От тогава живее в Дома за деца, лишени от родителска грижа във Велико Търново.

Тази година започнал 12 клас с амбицията да завърши с отличие средното си образование. Учи в паралелка "Информационни технологии" и участва в състезания по информатика. Мечтае да влезе в университет, а по-късно да се реализира като учител. Мечтите му се изпаряват, когато директорката на дома го извикала и преобърнала живота му.

"Тъкмо бях приключил с домашните си като ме изгониха. Седнах да си почивам и казаха, че директорката ме вика. Учудих се защо, отидох в офиса и още с влизането тя каза, че решението ми било изтекло. Затова трябва да напусна дома. Накара ме да се подпиша на нещо, без да ми даде възможност да го прочета", разказва Иво.

Ганка Григорова, директорката на дома признава, че е взела това решение. Обяснява, че само изпълнявала съдебно решение, според което престоят на детето в институцията приключва до навършване на пълнолетие. Тя обяснява, че престоят на Иво в институцията го бил подготвил за самостоятелен живот. Въпреки че по закон той има право да остане в институцията, от две години се изпълнявал план, по който младежът бил подготвян за напускане на дома.

Изведнъж Иво се оказва буквално на улицата. Събира малка част от багажа си и напуска дома. На помощ му се притекъл председателят на Националното сдружение на сираците Слави Михайлов, който има съдбата на Иво и добре знае какво е да се сблъскаш с безсърдечието на институциите. Категоричен е, че ще обяви гладна стачка, ако до седмица директорката на дома не подаде оставка, тъй като, по думите му, това не е първият сигнал за подобно отношение към децата в този дом.

"Очевидно е, че директорката не може да управлява дома. Затова тя трябва да си подаде оставка или да я уволняват, защото прави гаф след гаф. Какво чакат да се случи, убийство ли трябва да стане, да има изнасилено дете там ли, какво? Аз ще обявя гладна стачка. Нека всеки в знак на солидарност да идва пред общината и да носи камъни и да направим една голяма купчина, както във Варна!", призова Михайлов.

Историята на Иво трогва старата столица. Съдбата му впечатлила и трогнала ръководството на великотърновско издателство и от там предлагат на младежа дом и работа. Той ще може да завърши средното си образование без да се тревожи за подслона си. Има осигурена стая, храна и работа на четири часа в издателството.

Коментари

Новини Варна