IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:50 | 15 октомври 2015
Обновен: 13:50 | 24 април 2024

САЩ: Свободата на вероизповедание е гарантирана в BG

Религиозни групи обаче се оплакват от тормоз

По материала работи: Деян Михайлов
САЩ: Свободата на вероизповедание е гарантирана в BG

Конституцията на България гарантира свободата на вероизповеданието и съвестта за вярващи и невярващи, независимо от религията, която изповядват, се посочва в раздела за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи по света.

Гарантирано е и правото тази свобода да се практикува безпрепятствено, но при условие, че съответната религиозна група е регистрирана от Софийския градски съд.

От това изискване е освободена единствено Българската православна църква, която според конституцията е традиционна религия в страната.

Новата фактология за 2014 г., на която докладът се спира, е съдебният процес през март м.г. срещу 13 мюсюлмански лидери, признати за виновни в проповядване на прошериатска идеология и омраза срещу други религиозни групи. Съобщава се, че българските сили за сигурност са арестували през ноември около 26 мюсюлмани по обвинение в пропаганда на антидемократична идеология и в подстрекаване към война. 

Мюсюлманите и "Свидетелите на Йехова" продължават да се оплакват от притеснения от страна на силите за сигурност и местната полиция. Някои малки религиозни групи, включително църквата на "Светиите от последния ден" (мормоните) и "Свидетелите на Йехова", съобщават за дискриминация и предубеждения към тях от страна на местните власти в някои общини, въпреки че имат регистрация, се посочва в доклада.

Училища забраняват носенето на хиджаб от девойките, а местните власти на някои места отказват искания за строеж на нови джамии. Загриженост изразяват и някои еврейски организация заради използване на език на омразата и заради възхваляване на нацистки фигури от времето на Втората световна война, обръща внимание Държавният департамент.

Като положителен пример в доклада се сочи инициативата на Столичната община, която свика първия досега "Фестивал на религиите" с цел да се насърчава междуверската толерантност. Отбелязва се също, че посолството на САЩ в България редовно обсъжда случаи на дискриминация и изграждането на нови религиозни храмове с представители на правителството.

Коментари

Новини Варна