IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:22 | 16 октомври 2015
Обновен: 13:43 | 24 април 2024

Академията в Свищов – като пещерата на Али Баба

Величко Адамов взел 1 милион лeва бонуси за 15 години

По материала работи: Деян Михайлов
Академията в Свищов – като пещерата на Али Баба

Стопанската академия в Свищов е била като пещерата на Али Баба за бившия й ректор Величко Адамов. Той е взимал от нея по 6 000 лева над заплатата си в продължение на 15 години, което прави общо около 1 милион лева бонуси.

Пътувал е редовно в командировки в почивните дни и по празници като за 5 месеца са засечени 33 такива.

Проф. Адамов използвал и в нарушение на правилата служебен транспорт и работници, които се трудят в Академията.

Всичко това се съдържа в доклад, представен пред Общото събрание на университета, съобщи bTV.
Оказва се, че дистанционната форма на обучение в университета е тази, която дава възможност да се изкарат големи суми като възнаграждения. Това, което е било отчетено пред преподавателите е, че 60% от тези възнаграждения на практика са без реално положен труд.

Преподаватели в университетското издателство са плащали между 1,30 лв. и 3,70 лв., за да бъде издаден техен учебник. В същото време авторът е продавал учебника на университета за между 22 и 23 лв.

Професорът коментира обвиненията: "Наистина съм ползвал работници, но не служебен транспорт, и то само събота и неделя срещу заплащане. Относно моите командировки... всички командировки на ректора и на неговия шофьор се одобряват от Академичния съвет", обясни той.

През почивните си дни пък ректорът провеждал служебни срещи с депутати и министри, става ясно от информацията.

"Няма как деловите срещи да се провеждат всички през седмицата, тъй като лицата, с които трябва да разговарям или да посрещам в интерес на академията само в събота и неделя са свободни", каза още професорът.

Той съобщи, че срещите са били с депутати и министри, но отказа да посочи имена. Срещите са се провеждали на различни места – в София, Варна, Велико Търново, Плевен, допълни професорът.

По повод хонорарите от 6 000 лева на месец Адамов отвърна, че каквото е получавал, го е декларирал. В коментар на информацията, че на месец си е докарвал 15 000 – 16 000 лв. допълнително, професорът коментира:

"Това е просто тенденциозно, защото аз съм някаква пречка сега временният ректор да си изпълнява поръчаните задачи за избор на нов ректор".

Коментари

Новини Варна