IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:57 | 16 октомври 2015
Обновен: 18:19 | 20 април 2024

ООН осъди убийството край Средец

Властите да разследват прозрачно, призова техен представител

По материала работи: Деян Михайлов
ООН осъди убийството край Средец

Върховният комисариат на бежанците към ООН е шокиран от случая край Средец и осъжда смъртта на афганистанец, търсещ закрила, опитал се да достигне до сигурността на България да прекоси границата. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

"Призоваваме властите незабавно да разследват случая и разследването да е независимо и прозрачно. Всяка употреба на насилие на границата и отблъскване на търсещи закрила бежанци е недопустимо", заяви той.

По думите му търсенето на убежище е универсално човешко право и не е престъпление. "С насилие, с граници, които са уплътнени с жива сила и огради, не можем да решим проблема", каза още Чеширков и допълни, че в тази ситуация "не може да се разчита само на политики, а трябва да подходим и като хора".

Представителят на ООН се спря и на профила на тези, които пристигат в Европа. В голяма част това са млади мъже, но една трета от тях са жени и деца. Според него 95% от тези, които през тази година са влезли в България, са от Сирия от Ирак или от Афганистан – "тези три страни произвеждат бежанци".

Това са хора, които търсят безопасност, търсят сигурна среда, хора които са отчаяни. Причината, че те са принудени да ползват каналджии, за да влизат по този начин в ЕС, е, че нямат друг избор, "няма правни пътища към Европа", а хуманитарният прием е много ограничен, обясни Чеширков. 

Бежанската вълна не може да бъде решена от една единствена държава. Това е проблем, който изисква солидарност., нужни са съвместни усилия, каза още той.

"Независимо от профила, на тези, които идват и търсят закрила, трябва да им бъде предоставена възможност да бъдат чути, всяка една молба да бъде разгледана и след щателна процедура да получат решение", убеден е Чеширков.

Коментари

Новини Варна