IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:03 | 16 октомври 2015
Обновен: 18:19 | 20 април 2024

Орешарски се похвали – усвоявал бързо европари

Потупа по рамото и Борисов, че не забавил темпото

По материала работи: Деян Михайлов
Орешарски се похвали – усвоявал бързо европари

Бившият премиер Пламен Орешарски се ядоса на коментар на еврокомисаря Кристалина Георгиева за усвояването на европарите и сам се похвали в социалната мрежа Facebook за принос към харченето на европарите.

"Тези дни българският еврокомисар Кристалина Георгиева посочи правителството от периода 2013-2014 година с основна заслуга за ускоряване на усвояването на евросредствата. Разбира се, тя го каза индиректно, опитвайки се да похвали настоящото правителство", пише той в социалната мрежа като обяснява, че от гледна точка на бюджета (ресорът на Георгиева) се следят последните 2 години, а от 2007 г. насам сме едва на 24-то място по усвояване.

Орешарски напомня, че именно заради тази класация еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу е посочила България като страна, която изостава.

"Тогава е логичен въпросът кой придвижи страната от последните места в класациите по усвояване на евросредства, които заемаше до 2012-2013 година, до престижното пето място за последните две години. Отговорът е неудобен за нашата еврокомисарка, тъй като не е правителството, което тя толкова похвали, а едно друго правителство - това на Пламен Орешарски", посочва експремиерът.

Според него основна заслуга имат министрите и административните звена, отговорни за реализирането на европрограмите, но и "настоящото правителство, затова че продължи същото темпо, а не го забави отново".

Коментари

Новини Варна