IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:16 | 16 октомври 2015
Обновен: 18:20 | 20 април 2024

Лошо, но бежанците да спазват правилата!

Държавният глава подкрепи професионализма на граничарите

По материала работи: Деян Михайлов
Лошо, но бежанците да спазват правилата!

Президентът Росен Плевнелиев изрази дълбокото си съжаление за инцидента, който доведе до смъртта на налегален мигрант. В същото време той изказа подкрепа за граничарите, които охраняват границата и призова мигрантите да спазват правилата.

Трагедията се разигра снощи край Средец, когато група от десетки мигранти се изправи срещу трима наши граничари. Чужденците не спрели въпреки разпорежданията, а предупредителен изстрел на граничен полицай рикоширал и прострелял смъртоносно един от афганистанците.

"Трагичният инцидент, който бележи продължаващата тежка миграционна криза в Европа, е пореден повод да призова за единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа", се казва в позицията на президента.

В нея той декларира, че е убеден във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг. "Приветствам бързата реакция на органите на реда, както и инициирането на независима експертиза, която да оцени обективно извършените действия", обяви Плевнелиев.

Държавният глава подчертава и че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. В същото време страната ни не пренебрегва отговорностите си да пази националната граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа.

Росен Плевнелиев отново припомни и че България е сред първите държави в Европа, която е станала обект на засилен миграционен натиск. Въпреки това тя продължава стриктно да регистрира всеки мигрант, преминаващ през страната. 

"Призовавам търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство и да спазват правилата, които са задължителни за всички", завършва коментара си държавният ни глава.

Коментари

Новини Варна