IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
08:07 | 17 октомври 2015
Обновен: 22:15 | 20 април 2024

Данък „уикенд" за колите ще прати по-малки фирми в сивия сектор

По-големите ще измислят финансови и юридически и други схеми

По материала работи: Юлиян Атанасов
Данък „уикенд" за колите ще прати по-малки фирми в сивия сектор

Данък „уикенд" за колите ще се отрази на малките фирми с 5-годишни автомобили, които ще минат в сивия сектор. Това стана ясно от думите на председателя на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители Стоян Желев.  Предложеното от финансовото министерство облагане, придобило известност с името данък „уикенд", предвижда държавата да връща 70 на сто от ДДС при покупка на фирмен автомобил, който се използва и за лични цели. В интервю за Дарик Желев каза, че е разочарован от сигнала, който правителството дава на легалния бизнес. Според него по-малките фирми ще минат в сивия сектор, а по-големите ще измислят схеми, за да продължат да използват данъчния кредит и тези пари отново няма да влязат в бюджета.

Според председателя на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители Стоян Желев данък „уикенд" едва ли ще се отрази на пазара на автомобили, но ще има въздействие върху всички фирми с регистрирани коли на възраст до 5 години.„Ефектът ще бъде такъв, че е много вероятно и тези малко фирми, които декларират леките коли и въобще като имущество в рамките на фирмите си, и тези малко фирми да престанат да го правят и да минат в сивия сектор по отношение на своите автомобилни и други активи, които са под ударите на проектозакона. Аз съм много разочарован от сигнала, които дава по този начин правителството на легалния бизнес, облагайки единствено него с допълнителни данъци", каза той. Според Желев има опасения, че легалният бизнес може да мине към сивия сектор. „По-малките фирми със сигурност ще минат в сивия сектор, а по-големите ще измислят финансови и юридически и други схеми, по които ще продължат да ползват данъчен кредит и тези пари отново няма да влязат в бюджета", каза той.

Коментари

Новини Варна