IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
13:08 | 19 октомври 2015
Обновен: 02:23 | 21 април 2024

Столетничката баба Мита: Още съм с акъла си!

Животът й минал в труд, труд и само труд

По материала работи: Деян Михайлов
Столетничката баба Мита: Още съм с акъла си!

Баба Димитра Стоянова от разградското село Гецово отпразнува 100-годишен юбилей.

Домът на столетницата беше с широко отворени врати, за да посрещне десетките гости, приятели и близки, дошли да я поздравят. Общинското ръководство зарадва юбилярката с торта, икона на Света Богородица и букет цветя.

Подаръци и цветя тя получи и от кметовете на селата Гецово и Осенец Пламен Пантилеев и Ценка Неделчева.

Баба Мита, както всички я наричат, макар и стогодишна, е в много добро здраве. "На много години станах, ама съм с акъла си", казва тя.

Само й е мъчно, че вече има нужда от помощ да ходи. Миналата година възрастната жена е счупила ръката си и й е трудно да се разхожда без чужда помощ.

Димитра Стоянова е преживяла много - бедност, радост и неволи, отгледала е дъщеря и син. Но сега се радва на обич и внимание от близките си. Грижи за нея полага снаха й Христинка Тодорова, при която живее. Гордее се с четирима внуци, седем правнуци и трима праправнуци.

Юбилярката е родена в село Осенец, разказва дъщеря й Христана. Тригодишна баба Мита останала сираче. Баща й загинал през 1918 година, името му е записано на паметника на загиналите във войните в родното й село.

На шест години тя се преместила да живее с майка си в село Гецово. Целият й живот преминал в работа на полето.

Столетничката не може да обясни на какво се дължи дълголетието й. Казва, че животът й е минал в труд, труд и само труд.

Снаха й разказва, че възрастната жена обича да яде всичко. Сутрин си похапва попара с чай и сирене, в менюто й присъстват също баница и пържени филии, а следобед задължително й правят кафе от ръж.

На рождения си ден баба Мита се почерпи с парче от тортата, подарена й за юбилея, щастливите роднини пък угостиха всички, дошли да уважат столетницата, с капанска баница, тиквеник, и много сладки.

Гостите си юбилярката изпращаше с благословия да доживеят нейните години.

Коментари

Новини Варна