IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:39 | 19 октомври 2015
Обновен: 02:20 | 21 април 2024

Кунева не се отказва, внася "Антикорупция"-та след вота

Засега обаче тя прогнозира лош доклад от Брюксел

По материала работи: Деян Михайлов
Кунева не се отказва, внася "Антикорупция"-та след вота

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че ще внесе отново в Народното събрание законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности след изборите.

Дългоочакваният закон беше бламиран още на първо четене през септември от парламента, като за него гласуваха единството депутатите от ГЕРБ и РБ, а дори и партньорите в управлението ПФ и АБВ бяха против и въздържал се.

 

Кунева организира днес публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво, а сред гост-лекторите на дебата беше и директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер.

 

Въпреки това Кунева днес се закани, че веднага след приключването на изборите отново ще организира дискусии с парламентарно представените партии по спорните въпроси в законопроекта.

 

Тя добави, цитирана от БТА, че иска да работи заедно с парламента и никога не е имала намерение да воюва с народните представители.

 

По думите й най-тежките за решаване въпроси са два - за анонимните сигнали и за това кой да избира председателя на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, чието създаване е предвидено в законопроекта.

 

Вицепремиерът Кунева заяви, че разбира притесненията за анонимните сигнали и екипът й ще подготви допълнителни гаранции срещу всяка евентуална възможност с тях да се злоупотребява.

 

Изборът на ръководител на бюрото е въпрос на дискусия, добави Кунева и заяви, че тя е готова да я води.

 

Това, за което не е необходима дискусия, е този орган да бъде независим, допълни Кунева  по време на публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво, в който участва и директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер.

 

Той посочи, че борбата с корупцията е решаващ фактор дали едно правителство се справя или не. По думите му трите елемента за успешна антикорупционна стратегия са предотвратяване, откриване и санкции.

 

Според него правителството трябва да създаде антикорупционен орган, който да бъде свързан с обща стратегия. След това трябва да се създаде климат, който предотвратява мисленето за корупция.

 

Директорът на ОЛАФ заяви, че проблемът с корупцията е всеобщ и държавата ни не е сама в борбата с нея. Прехвърлянето на добри практики е важно, защото това не е само български или италиански, а общ въпрос, каза Кеслер.

Коментари

Новини Варна