IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:54 | 20 октомври 2015
Обновен: 18:20 | 24 април 2024

И Калфин не знае кои пенсионери ще са с надбавки за Коледа

В началото на ноември ще се разбере колко пари ще има за тях

По материала работи: Деян Михайлов
И Калфин не знае кои пенсионери ще са с надбавки за Коледа

Има преизпълнение на бюджета, както и нагласа да бъдат отпуснати коледни добавки към пенсиите. В какъв размер ще бъдат те и дали само хората с най-ниски пенсии ще вземат някой лев по Коледа, ще се уточни в началото на ноември. Това стана ясно от думите на социалния министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия.

"Надявам се да се разпределят 50 милиона лева. Ако действително това е сумата, ще настоявам само тези с най-ниски пенсии да получат пари допълнително", уточни той и припомни, че последният път, когато имаше добавки - 2/3 от пенсионерите получиха по 40 лева.

Калфин се похвали, че с поправките в Закона за семейни помощи е сложен край на източването на системата. Според него държавата не трябва да пести от детски надбавки и от средства за хората с увреждания, но е важно тези пари да отидат при хората, които действително имат нужда от тях.

Вицепремиерът отрече обвиненията на съпредседателя на РБ Радан Кънев, че лобира за "Булгартабак", холдинг в който депутатът от ДПС Делян Пеевски има акции.

Реформаторът вчера оцени като особено тревожен факта, че само за наетите в производството на цигари минималните осигурителни прагове за догодина няма да се увеличават.

"Много ми е забавно, когато някой ме обвинява в любов към Делян Пеевски. Мнението ми там е казано много отдавна и то публично", коментира пък Калфин. 

Той разясни и защо се стигна до решението да се направи изключение за производството на тютюневи изделия при административното увеличаване на минималните осигурителни прагове. В края на миналата седмица социалното министерство увеличи със 7,5 % осигурителните прагове за 36 сфери, за които бизнесът и синдикатите не успяха да се договорят.

Единствено при производството на тютюневите изделия се взе решение да няма ръст.  

"Процесът е абсолютно обективен. Има 85 икономически области, за 48 от тях синдикати и работодатели са се разбрали с колко да се увеличат минималните осигурителни прагове", съобщи той.

"Проблемът е, че за останалите 37 области те не са се разбрали. За тези области гледахме средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за миналата година, за да решим какво да е увеличението. Тютюнопроизводството е единственият отрасъл, където всички тези неща са със знак минус. Освен това и в този отрасъл ще има увеличение на вноските заради повишаването на минималната работна заплата", обясни Калфин.

Коментари

Новини Варна