IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
21:27 | 22 октомври 2015
Обновен: 10:06 | 21 април 2024

Базилика на 15 века бе намерена край Царевец

Може би в нея се таи отговорът защо Търново е станало столица

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: БТА

Византийска базилика от шести век, откри екипът на археолога проф. Хитко Вачев при разкопки на средновековен християнски храм край Царевец във Велико Търново.Професор Вачев съобщи, че основите на сградата са с дължина 40 метра и широчина 20 метра, предава БТА. Според него върху тези основи е била издигната и средновековната църква на името на Св. Богородица, която неговият екип проучва от миналия археологически сезон.

 

Предполагаемата хипотеза е, че базиликата е епископски храм. "Ако хипотезата бъде доказана и проучванията покажат, че върху Царевец е бил изграден един от най-укрепените византийски градове като епископски център, това ще даде яснота защо точно Търново е избран да бъде столица на Второто българско царство", отбеляза Хитко Вачев.Сред находките той открои няколко изящни украшения, златна монета от времето на Абдул Хамид Първи и средновековна керамика.

 

Това доказва, че поселищният живот в района е бил активен от Шести до 18-и век, каза проф. Вачев.Със собствени средства той е издигнал параклис в близост до обекта в чест на покровителите на Велико Търново - Св. Богородица и Св. Петка,- тъй като според него мястото е било емблематично и свято за средновековния период от българската история.

Коментари

Новини Варна