IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
13:38 | 27 октомври 2015
Обновен: 21:55 | 21 април 2024

Армията се напълни с реднички и сержантки

14,7% от военните са жени, едва 1,75 на сто са старши офицери

По материала работи: Деян Михайлов
Армията се напълни с реднички и сержантки

Към настоящия момент 14,7 процента от личния състав на българските въоръжените сили са жени.
От тях 7,2 процента са в Сухопътните войски, 3,8 процента - във ВВС, 1 процент - във ВМС, и около 3 процента в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и на Съвместното командване на силите, посочи министърът на отбраната Николай Ненчев.

Днес той участва в международната конференция "Жените, мира и сигурността. Какво правят и защо е от значение", организирана в София от Атлантическия клуб и Сдружението на жените военнослужещи.

Форумът по повод на 15-ата годишнина от Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН е под патронажа на министъра на отбраната.

Оказа се обаче, че над 92% от жените военнослужещи са представени в най-ниските ешелони на въоръжените сили - като редници и сержанти.

Младшите офицери са едва 5,6 на сто, а старшите - 1,75 процента, посочи Ненчев, цитиран от БТА.

Той припомни, че всички формални нормативни пречки за приемането на жени във въоръжените сили на България вече са премахнати - не само в администрацията, но и за всички длъжности в армията.

България, и в частност МО, работят успешно и по трите приоритета на Резолюция 1325 - участие, защита и превенция, увери Ненчев.

Коментари

Новини Варна