IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
11:31 | 28 октомври 2015
Обновен: 21:33 | 24 април 2024

Петър Москов и експерти се събират на Здравен дебат

Клуб Investor и Puls.bg организират дискусия за здравеопазването

По материала работи: Деян Михайлов
Петър Москов и експерти се събират на Здравен дебат

Почти година след като здравният министър Петър Москов анонсира за първи път публично своята Концепция "Цели за здраве 2020” по време на първия Здравен дебат на Puls.bg и Клуб Investor необходимостта от анализ на резултатите и оценка на свършеното е повече от видна. В отговор на наболелите здравни проблеми идва второто издание на Здравен дебат на тема "Промените в здравния сектор – една година на предизвикателства и перспективи".

 

С лайтмотива „Реформите в здравеопазването - Какво се случи досега и какво предстои?” вторият Здравен дебат на Puls.bg и Клуб Investor има за цел да обобщи промените и да даде посока за развитие.

 

Лимитите за болниците, заплащането на надлимитната дейност, съдържанието на двата здравни пакета, лекарствените отстъпки и новите правила за регулиране на цените на медикаментите. Това бяха някои от най-горещите теми в здравния сектор от началото на годината, някои от които все още не са получили развръзка към края й. С промените в ключови закони здравният министър отключи поредица от коментари и реакции от фармацевтичната индустрия, от лекарското съсловие, от пациентските организации... от обществото.

 

Ето защо за втори път Здравен дебат ще се опита да събере на едно място всички представители на сектора, които в дискусия ще отправят посланията си по здравната реформа.

 

В панела, посветен на болничната помощ, въпросите ще дискутират министърът на здравеопазването Петър Москов, управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на Първа Акушеро-Гинекологична Болница "Света София", проф. д-р Тома Пожарлиев, консултант в отделението по обща и ендоскопска хирургия на МБАЛ „Доверие“ и други.

 

А темите са ясни. Кои заболявания ще бъдат включени в двата здравни пакета, платени от Националната здравноосигурителна каса, какви са възраженията и предложенията на лекарското съсловие по пакетите. Как ще се разреши проблемът с недостига в бюджета на НЗОК тази година. Каква ще бъде развръзката по казуса с извършената надлимитна дейност, която няма да бъде платена от здравния фонд, да очакваме ли лекарски протести по този повод? Какви са предложенията на лекари за промяна в методиката за финансиране на лечебни заведения, налагаща лимити? Новите моменти в Националния рамков договор за 2016 година – ще се отложи ли сключването му за пролетта, ще се намаляват ли цени на клиничните пътеки от догодина?

 

Вторият панел на Здравния дебат ще бъде посветен на промените в лекарствената политика. Дебатът за ефективността при разходването на бюджета за лекарства и постигане на финансова устойчивост на НЗОК има много аспекти и различни гледни точки. Представители на фармацевтичната индустрия ще отправят посланията си по горещата тема в дискусия отново с управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов и с представител на Министерство на здравеопазването. Дебатът за ефективността на разходите ще обогатим с темата за един нов дял на медицината - персонализираната медицина като гаранция за по-добро качество на лечението и оптимизиране на публичните разходи.

 

Събитието ще се проведе на 10 ноември 2015 г., София Хотел Балкан, зала Роял.

 

Останалите участници в дискусията, както и интервюта и анонси с тях, може да следите в рубриката Клуб Investor.

 

Здравният дебат се провежда с любезното съдействие на Новартис България, Астра Зенека, МБАЛ „Доверие“ и „ПроДуКт – Проджект Дивелъпмънт Кансълтинг“ АД.

 

Коментари

Новини Варна