IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:37 | 29 октомври 2015
Обновен: 19:28 | 25 април 2024

При 1200 лв. заплата ще дойдат повече млади учители

Янка Такева: Най-голямата грешка са делегираните бюджети

По материала работи: Деян Михайлов
При 1200 лв. заплата ще дойдат повече млади учители

Повече млади учители ще дойдат в образователната система, когато началната основна работна заплата стане не по-ниска от 1000 – 1200 лева. Това заяви председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, която гостува в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ден, след като МС официално прие вдигането на началните минимални работни заплати на учителите.

"Ако вдигането на началните работни заплати продължава със същия темп, през 2018 – 2019 година ние можем да постигнем това“, категорична е Такева.

Тя коментира, че още на 14 май тази година е била проведена среща с Бойко Борисов, на която е обсъдено отпускането на 20 млн. лева в полза на всички работещи сферата на средното образование. 

Дима Коцева, началник-отдел в дирекция "Финанси" към МОН, обясни, че взетото решение се отнася до четвърто тримесечие на тази година, но добрата новина е, че единният ръст ще бъде пренесен и за следващата година. На непедагогическия персонал в системата също ще му бъде гарантирано увеличението на минималната заплата с ръст от 380 на 420 лева. Средствата са гарантирани в следващия закон закон за проекта, който ще бъде гласуван, увери Коцева.

Увеличението на заплатите обаче се отнася само до стартовите възнаграждения. На въпроса как ще бъдат обезпечени учителите, които са на прага на пенсионната възраст, Такева каза, че това не зависи от Синдиката на българските учители.

"Това, което зависи от нас е, че ние сме осигурили осем брутни работни заплати обезщетение при пенсиониране. От 15 септември 2016 година, когато ще влезе новият закон за училищното образование в сила, е записано, че учителите ще взимат десет брутни работни заплати обезщетение при пенсиониране", каза още тя.

По данни на международното проучване TALIS България е на изненадващото 4-то място по най-ниска възраст на учителите сред 137 страни в света. Според председателя на Съюза на българските учители обаче, това не е изненада, тъй като българското общество е свикнало да повтаря като мантра, че преподавателите в страната са предимно хора в предпенсионна възраст, а това далеч не е така. 

По думите й най-голямата грешка, допусната в образованието през последните години, е делегирането на бюджета за училищата по брой ученици. Според нея това унищожава качеството на системата и създава неравнопоставеност между учителите, имащи еднаква квалификационна степен.

Коментари

Новини Варна