IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
14:56 | 30 октомври 2015
Обновен: 01:06 | 25 април 2024

Има проблем, но крием от шефа. Промените водят до стрес

Българските работодатели не разбират психосоциалните рискове

По материала работи: Деян Михайлов
Има проблем, но крием от шефа. Промените водят до стрес

Работодателите трябва да следят състоянието на служителите си, заяви зам.-министърът на труда Гълъб Донев в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По негови думи най-често посочваните причини за т.н. "бърнаут“ са несигурността и промените на работното място – близо 72% от работещите са дали този отговор според европейски проучвания по темата. Други ключови фактори за стреса на работното място са извънредният труд и неправилното съотношение между работата и личния живот. Напомняме, че в Швеция беше приет 6-часовият работен ден, с цел да бъде повишена продуктивността и да се осигури по-щастлив живот на работещите.

Зам.-министърът на труда е категоричен, че стресът трябва да бъде включен в оценката на риска. Според Донев най-точното определение за стрес на работното място е, когато изискванията за работа несъответстват с възможностите на служителя. Той отбеляза, че това е често срещан сценарий, тъй като работодателите в България нямат достатъчно познания относно психосоциалните рискове.

"Когато има една добра психосоциална среда на работното място, тогава идва и удовлетвореността от работата", обясни той. Човек е мотивиран да допринася, да работи, когато се работи в екип, когато ръководството включва работниците в промените, в обсъждането, убеден е експертът.

Стресът на работното място не е личностен проблем, а е проблем на организацията.

"Трябва да се вземат организационни мерки за обучение. Да се поставят осъществими срокове. Организация на работното време с определени тонове на стрес и почивка“, коментира Донев.

Българинът рядко споделя с шефа си за трудностите, допълни зам.-министърът. По данни на ЕС България е в средните места по сексуален тормоз и физическо насилие на работното място, каза Донев. Това най-често се случва в професиите, където се обслужват клиенти, както и при професиите, свързани със сигурността.

Донев коментира, че Министерството на труда ще настоява за вдигане на минималната работна заплата и опроверга твърденията, че това ще доведе до съкращения на работни места. Той допълни, че едва 11% от работещото население на България получава минимално възнаграждение. Отново по негови думи нарастването на минималната заплата обаче няма да вдигне обезщетението за безработица.

Коментари

Новини Варна