IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:20 | 1 ноември 2015
Обновен: 14:43 | 21 май 2024

Обещаха: Без заложници в НДК за балотажа

Създадена е организация хаосът да не се повтаря, обяви шефката на ОИК-София

По материала работи: Златина Добрева
Обещаха: Без заложници в НДК за балотажа

1040 секции отварят днес в София за балотажите в 16 района. Това съобщи за “24 часа" председателката на ОИК - София, Полина Витанова.

На първия тур на изборите - 25 октомври в 8 от 24-те столични района бяха избрани районни кметове.

Витанова, която пое ОИК - София, в петък, увери, че е създадена организация хаосът от първия тур при обработката на изборните книжа в зала “Арена Армеец” да не се повтори.

“Взели сме допълнително сътрудници от ЦИК. Очаквам обработката на протоколите да е по-бърза, защото има само една бюлетина и секциите са с около 500 по-малко от първия тур”, обясни Витанова.

Създадена е организация за зала 1 на НДК, където ще се приемат изборните книжа. Осигурени са храна и вода за членовете на комисиите, които ще носят чувалите с бюлетините и протоколите.

Медии в залата няма да бъдат допускани, тъй като в Изборния кодекс има забрана за заснимащи устройства в изчислителния пункт, в който се въвеждат данните от гласуването. Затова от ОИК - София, ще съобщават данни през определено време за ситуацията в залата и обработката на протоколите.

Витанова заяви, че има доста отказали се членове на секционни комисии след първия тур, но не можа да посочи точен брой. Те са заменени от ОИК - София с резервни членове.

ЦИК била изправена пред сериозно затруднение заради това, че част от партиите са оттеглили представителите си в секционните избирателни комисии, защото това можело да забави началото на изборния ден, заяви по БНР говорителят на комисията Александър Андреев.

Броят на избирателните секции, които ще бъдат разкрити за втория тур, е около 7200, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Според необходимостта се откриват различен брой подвижни избирателни секции като в болниците например.

Коментари

Новини Варна