IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:01 | 3 ноември 2015
Обновен: 09:58 | 18 май 2024

1/3 от българите пушат, втори сме в Европа!

Пушенето сред децата у нас се увеличава драстично

По материала работи: Юлиян Атанасов
1/3 от българите пушат, втори сме в Европа!

Близо 34% от населението в България са пушачи. Страната ни се нарежда на второ място по тютюнопушене след Гърция, пресметна Йорданка Илиева, главен експерт в кабинета за отказване от тютюнопушенето в РЗИ - Велико Търново.

Решение обаче има. Според нея, увеличаването на цените на цигарите е основната стъпка за намаляване на разпространението на тютюнопушенето."Двата основни мотива за спиране на цигарите са опасностите и вредите за здравето", твърди тя.

 

На 19 ноември в България е Национален ден без тютюнопушене.Последното изследване на Националния Център за обществен здраве и анализи (НЦОЗА) показа, че броят на пушачите у нас за 50 години се е увеличил три пъти.

 

Още по-тревожни са данните, че пушенето сред децата в България се увеличава. Резултати от глобално проучване сочат, че около 60 процента от българските ученици са се опитвали да пушат. Оказва се, че пада и възрастта, на която децата за първи път опитват цигара.

Коментари

Новини Варна