IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
18:01 | 3 ноември 2015
Обновен: 14:33 | 30 април 2024

Съдът решава за сгрешените бюлетини

Всеки кандидат или партия може да пусне жалба до административния съд в съответната община

По материала работи: Борис Проданов
Съдът решава за сгрешените бюлетини

ЦИК няма да проверява, нито ще излиза с решение във връзка с многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на изборите. Тя няма законови правомощия за такава проверка, заявиха от ЦИК за телевизия Bulgaria ON AIR. Всеки кандидат или партия може да пусне жалба до административния съд в съответната община. Съдът в седемдневен срок ще се произнесе дали е основателна жалбата и може да назначи повторно броене на бюлетините от вещи лица.


Анализът показва, че протоколите в много секционни комисии изобилстват с грешки. Поправките в тези документи са чести, а в някои случаи не може да се различат конкретните данни.


В протокол от варненското село Казашко първоначално са посочени 1340 бюлетини. По-късно се оказва, че бюлетините са точно 500.


В протокол от район “Одесос” във Варна броят на недействителните бюлетини е преправян пет пъти. Веднъж 30 бюлетини са невалидни, после стават 35, 25 и 21, докато накрая не са сведени до 20. Съответно бройката на действителните гласове също е променяна цели три пъти.


Често в протоколите присъстват само подписите на секционната комисия без имената на членовете, което според експерти е грешка на общинската избирателна комисия, която не е изисквала да се посочат имената на членовете.


ЦИК няма да проверява сбърканите протоколи, обясниха от ЦИК.


"Всеки един кандидат, представител на политическа сила, би могъл да посочи конкретни секции или пропуски, и които като доказателство да послужи да бъде извършена проверка." - каза Александър Андреев, говорител на ЦИК.


ЦИК ще изготви анализ на проведените местни избори, подготвя и решение за огромния брой недействителни бюлетини - около 400 хил. от двата тура.

Коментари

Новини Варна