IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
20:19 | 4 ноември 2015
Обновен: 03:55 | 25 април 2024

Хакерските атаки – установен бизнес по света

Нивото на киберсигурността в България е доста високо, коментира експерт

По материала работи: Златина Добрева
Хакерските атаки – установен бизнес по света

В световен мащаб всеки ден се случват кибератаки, каза Тодор Донев от Международната организация по киберсигурност пред Bulgaria ON AIR. Той коментира хакерските нападения над правителствените сайтове, които все още продължават.

По думите му подобни атаки невинаги са целенасочени и могат да бъдат извършени дори и от дете. Той подчерта, че в случая става въпрос за атака, насочена към уебсайтовете на държавните институции, а не вътрешните им системи.

"Един подобен ботнет обикновено поема някакъв контролен панел, който може да бъде контролиран отдалеч от злонамерения потребител", заяви Донев, като обясни, че в случая става въпрос за мрежа от предварително заразени сървъри, към които е била подадена команда за блокиране. Той допълни, че съществуват много начини, по които да се осъществи кибер нападението.

Донев обясни още, че това са физически съществуващи IP адреси, които са заразени и стават част от въпросната зомби мрежа. Ботнетовете имат контролен панел и във всеки един момент при определена команда тези отделни IP адреси могат да изпращат, без да знаят, заявки към определен сървър. Повечето компютри, които атакуват по този начин, дори не разбират, че атакуват индиректно, разкри специалистът.

По думите му обаче почти невъзможно е да се стигне до извършителя. Подобни хакерски групи обикновено скриват всички следи, които могат да ги компрометират. Според Донев, който е представител на т.н. "общество на етичните хакери", индивидуалните виждания на човек определят дали той е от добрите или злите хакери. Той обясни, че идеята на неговата организация е да работи в полза на обществото.

Той призна, че хакерските атаки са един установен бизнес по света. "Много хора го правят", каза той и предположи, че падането на сайтът на ЦИК в дните на местните избори може би е било с цел да се атакува идеята за електронно гласуване.

Той обясни, че хакер може да стане всеки, стига да е технически грамотен и да има умствен капацитет. И беше категоричен, че нивото на киберсигурността в България е високо, тъй като в страната ни има голям брой наистина добри специалисти, а родните интернет доставчици са осведомени за възможностите от атаки.

По думите му Едуард Сноудън и хора като него "ще променят бъдещето и то в много добра светлина".

Коментари

Новини Варна