IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
07:59 | 5 ноември 2015
Обновен: 20:57 | 22 април 2024

Готвят забрана за спиране в крайна дясна лента

Става въпрос за пакет от мерки, които касаят три закона - за движение по пътищата, за административните нарушение и наказания и Наказателния кодекс

По материала работи: manager
Готвят забрана за спиране в крайна дясна лента

Забрана за спиране в крайната дясна лента е едно от предложенията, свързани с безопасността на движението, които сме подготвили група депутати, каза пред "24 часа" народният представител Иван Вълков, който е зам. шеф на ПК по транспорт в 43-ото НС.

Става въпрос за пакет от мерки, които касаят три закона - за движение по пътищата, за административните нарушение и наказания и Наказателния кодекс, уточни Вълков.

Дясната лента в момента се използва масово за спиране и това е сериозна предпоставка за произшестния, поне 5-6 процента от катастрофите са станали точно поради тази причина, твърди Вълков. Идеята е тя да се използва за спиране само в изключителни случаи, например при авария на превозното средство.

В европейското законодателство тази забрана била факт и съществува в повечето страни от доста време. Предстои да се уточни размера на санкциите при нарушение.
В мерките, което се подготвени след проведено обществено допитване и срещи с неправителствени организации, е и задължителното използване на т.нар. зимни гуми в периода ноември - март. Сега това е препоръчително, но пък има изискване на определена дълбочина на грайфера, което се предвиждало да остане в Закона за движение по пътищата и след промените.

Зимните гуми са задължителни в над 30 страни, но във всяка едно от тях има специфики, уточни Вълков.

Коментари

Новини Варна