IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
21:03 | 8 ноември 2015
Обновен: 03:07 | 27 април 2024

Старата столица отбеляза въстанието на Асен и Петър

С тържество Велико Търново отбеляза 830-годишнината от въстанието

По материала работи: manager
Старата столица отбеляза въстанието на Асен и Петър

Велико Търново отбеляза тържествено 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен и възстановяването на българската държава. Стотици жители и гости на града уважиха организираните от Община Велико Търново прояви.

За славното дело на Петър и Асен, благодарение на което е отхвърлено византийското робство и е поставено началото на Второто българско царство, припомни кметът Даниел Панов в словото си 

Той изказа благодарности на хората, които се грижат за проучването, опазването и съхраняването на богатото културно-историческо наследство, на академичната общност за научно-изследователската работа. "Благодаря и на всички, които се гордеят с миналото ни и работят за нашето по-добро общо бъдеще", каза Даниел Панов.

Кулминацията на националните чествания започна с историческия спектакъл "Стражниците на Търнов". Последва шествие до църквата "Св. Димитър Солунски" и възстановка на обявяването на въстанието. Благослов бе отслужен от великотърновския митрополит Григорий.

Тържествата продължиха в музей "Възраждане и учредително събрание", където кметът връчи грамоти и плакети за опазване и съхраняване на културно-историческото наследство.

В края на церемонията официално бе валидиран новият пощенски блок "830 години от въстанието на братята боляри Петър и Асен", с което бе поставен финал и на Националната филателна изложба.

dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна