IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:45 | 10 ноември 2015
Обновен: 14:06 | 23 април 2024

Преподавател във ВУЗ – жертва на полицейско насилие

Как оплакване за шум приключва с побой във Велико Търново?

По материала работи: Златина Добрева
Преподавател във ВУЗ – жертва на полицейско насилие

Вечерта на 23 октомври. Полицията звъни на вратата на Пламен Русев, специалист по история на древния Шумер във Великотърновския университет. Попитали го дали е шумно в апартамента му, защото имали сигнали от съседи.

Поканили го да слезе пред блока, за да му връчат предварителен протокол за шума, но когато слезли долу, единият от униформените заявил, че Русев го напада. От този момент нататък му се губят моменти от случката.

"Осъзнах се в полицейския автомобил на задната седалка, а един от полицаите ми нанасяше удари", разказва преподавателят пред bTV. Той поискал да му бъде оказана медицинска помощ и заплашил, че ще подаде оплакване.

Той е задържан за дребно хулиганство и обида на полицай. Дълго време полицаите не му давали достъп до адвокат.

След дълги преговори, той бил отведен в болницата, където го прегледали и установили удари по тялото и лицето, както и високо кръвно налягане. След това му съставили акт за дребно хулиганство и съдът го глобил 100 лева.

Адвокатът на Русев – Николай Хаджигенов, коментира, че в процедурата по делото са допуснати "всички възможни нарушения", а решението на съда е "в две изречения".

Русев смята, че случилото се е заради гражданско дело, което той води със съседите си. Отрече твърденията на полицията във Велико Търново, че е бил агресивен и е ударил полицай. От регионалната дирекция на МВР признават, че има хематом на лицето на преподавателя с размер 8 на 4 сантиметра, но той е от "падане по стълбите".

През трите седмици след инцидента полицията в старопрестолната ни столица сменя две версии за случилото се.

Първоначално в бюлетина на МВР е посочено лаконично, че при пристигането си на адреса униформените заварват Русев пребит. В съобщението обаче не се уточнява защо вместо в ареста преподавателят не е откаран директно в болницата, както би трябвало.

След като Пламен Русев обжалва задържането си от полицията, те си сменят мнението. Новата версия гласи, че той е бил мъртвопиян и сам е паднал по стълбите. От полицията във Велико Търново обясняват, че "всичко е написано в полицейския бюлетин". Според тях преподавателят има претенции само към 24-часовото му задържане.

Адвокатът на пострадалия – Николай Хаджигенов, обясни, цитиран от dnes.bg, че вече е обжалвал както заповедта за задържане, така и наложената глоба за хулиганство.

 

Коментари

Новини Варна