IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
14:22 | 10 ноември 2015
Обновен: 19:23 | 27 април 2024

Родни историци: Казаното от Вартоломей е груба лъжа

Това е намеса в делата на българската държава, изригна проф. Пламен Павлов

По материала работи: Златина Добрева
Родни историци: Казаното от Вартоломей е груба лъжа

Родни историци реагираха изключително остро на исканията на Вселенския патриарх Вартоломей, който преди ден поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните.
Това стана по време на официална церемония, на която Вартоломей бе удостоен с орден "Стара планина" първа степен.

Цариградският патриарх Вартоломей I каза, че икони и светини са били ограбени от българите, което е една груба и изключително тенденциозна лъжа, обяви преподавателят във ВТУ проф. Пламен Павлов в интервю пред Агенция "Фокус".
"Тези паметници са спасени по време на войните от нашата армия. Много често те са давани от местните хората, които по онова време са били българи, а и до днес в тези райони има значително българско малцинство", категоричен бе проф. Павлов.
Според него от гледна точка на днешните териториални параметри иконите и светините са били в Северна Гърция, но от гледна точка на етнокултурното пространство "това е най-южната част на България в онези времена".

"Така че това е една груба намеса, не само в делата на Българската църква, но и на българската държава", заяви историкът, който определи исказването на Вартоломей I като "изключително нетактично".
"В момент, в който му се дава държавен орден, той да прави подобни провокационни и в някакъв смисъл враждебни изявления. Най-малкото, което е – не подхожда на такъв архиерей, от такъв ранг да прави такива откровено политически внушения", категоричен бе проф. Павлов.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров също изригна срещу исканията на Вселенския патриарх, посочва dnes.bg.
"Той няма право да иска тези неща по една проста причина: евентуално претенции би могла да има Република Гърция, но тя няма, тъй като с 2 договора всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции са уредени окончателно през 1964 г.", посочи проф. Божидар Димитров пред bTV.

Той каза, че исканите светини са българска държавна собственост и някои от тях продължават да бъдат реставрирани и консервирани. Голяма част от тях се пазят точно в Националния исторически музей - близо 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети.

"Аз много се учудих на това искане, тъй като тези неща Вселенският патриарх не би могъл да не ги знае. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него", изтъкна още директорът на НИМ.

Коментари

Новини Варна