IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
20:36 | 11 ноември 2015
Обновен: 14:35 | 17 май 2024

Лекарският съюз иска медиците от ТЕЛК да не подлежат на санкции

Съсловната организация подчертава, че медицинската експертиза е една специфична и лична преценка на всеки лекар

По материала работи: Слав Велев
Лекарският съюз иска медиците от ТЕЛК да не подлежат на санкции

Българският лекарски съюз поиска текстовете, с които се дава право на НОИ да санкционира лекарите, работещи в ТЕЛК, да отпаднат, информира "Дарик". В своя декларация от съсловната организация подчертават, че медицинската експертиза е една специфична и лична преценка на всеки лекар. Подобни санкции обаче от една страна щели да породят страх у лекарите да взимат експертни решения, а от друга - да доведат до масово напускане на лекарите от структурите на ТЕЛК, както вече се случва в Пловдив.
 

Санкциите, които се поставят на лекарите в ТЕЛК и НЕЛК за взети от тях експертни решения, незабавно трябва да бъдат премахнати, информира заместник-председателят на съюза д-р Галинка Павлова.
 

„По отношение санкциите, които са наложени на колегите, работещи в ТЕЛК в Пловдив има една декларация, с която ние ги подкрепяме. В тази декларация възразяваме срещу порочната практика за незаконосъобразно съставяне на ревизионни актове на колегите, работещи в ТЕЛК", каза тя.
 

Според Павлова санкциите се поставят без вина, тъй като умишлено причиняване на щети в случая с лекарите от ТЕЛК не е доказано.
 

„Искам да припомня, че ТЕЛК-вете всъщност представляват колективен орган и преценката е субективна оценка на базата на придобит опит и знание на колегите, които работят в ТЕЛК. Санкция може да налага управителят, работодателят на лечебното заведение и то да търси ограничена имуществена отговорност. В противен случай сега действащото законодателство поставя всеки един лекар да бъде нарочен за престъпник, тъй като няма ясни критерии по отношение на размера на определените проценти за различните заболявания", допълни Павлова.
 

Спорните правила, които лекарите искат да отпаднат, са регламентирани в Кодекса за социално осигуряване. От организацията обаче смятат, че преди санкциите, в системата на ТЕЛК има много нерешени проблеми. Сред тях са липсата на кадри, ниското заплащане, застаряването на лекарите, невъзможността медиците да работят на друго място, както и липсата на стандарти по отношение на вида на изследванията и консултациите по различните заболявания.
 

От Лекарския съюз съобщиха още, че е възможно да прибегнат и до протестни действия ако законовите текстове, които изваждат съсловната организация от преговорите за парите за здраве, бъдат приети. С промени, изготвени преди месеци от финансовото министерство, се елиминира мнението на Лекарския съюз и ултимативно се налагат правила, както и финансови ограничения, които лекарите не могат да оспорват. От съюза са убедени, че тези текстове освен, че няма да дадат сигурност на българския лекар, категорично ще блокират и желанието за реформа в сектора.

 

Коментари

Новини Варна