IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
21:57 | 11 ноември 2015
Обновен: 15:15 | 17 май 2024

Според убиеца-номиниран за "Човек на годината" кандидатурата му е оттеглена под смъртни заплахи и натиск

Протестите - нежелание да се даде шанс на такива като него да се променят, смята Полфрийман

По материала работи: Слав Велев
Според убиеца-номиниран за "Човек на годината" кандидатурата му е оттеглена под смъртни заплахи и натиск

Смъртни заплахи и натиск. Това е версията на осъдения за убийство Джок Полфрийман за оттеглянето на скандалната му номинация за "Човек на годината", съобщава Novanews.bg.
 

Миналата седмица австралиецът, който излежава 20-годишна присъда в затвора, беше номиниран в класация на Българския хелзинкски комитет, което предизвика вълна от недоволство.
 

Днес в интервю за Нова телевизия от затвора Полфрийман обяви, че експертите на Комитета били заплашвани и че той и затворническото сдружение, което представлява, заслужават номинацията.
 

Осем години зад решетките, стотици изписани молби и жалби на затворници, изучаване на българското законодателство - така минава ежедневието на австралиеца.
 

Широкият обществен отзвук през последните дни срещу номинацията, започналите протести на близки и приятели на смъртоносно ранения с нож през 2007 г. Андрей Монов, Полфрийман обясни с болката от загубата. Тълкува обаче реакцията на всички останали като нежелание да се даде шанс на такива като него да се променят.
 

И още - протестиращите не искали да признаят, че затворниците са част от тази държава, твърди Фрийман. В тази връзка той направи аналогия и между отказа да го екстрадират, а в същото време - нежеланието да го виждат и чуват в България.
 

Номинацията за човек на годината не променя размера на присъдата, припомня Полфрийман. Не променя и обстоятелствата около убийството, чието извършителство австралиецът ще продължи да оспорва.

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна