IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:34 | 12 ноември 2015
Обновен: 18:49 | 17 април 2024

Европа иска мерки срещу насилието над задържани у нас

Писменият отговор на властите ни е оценен като положителен

По материала работи: Деян Михайлов
Европа иска мерки срещу насилието над задържани у нас

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение и наказание към Съвета на Европа разпространи своя пореден доклад за България. В документа е отправен призив българските власти да предприемат мерки "на най-високо политическо равнище", за да няма никаква търпимост към насилието над задържани в арестите и затворите у нас.

Българските власти са призовани да направят необходимото пострадалите от насилие в полицията или затворите да бъдат преглеждани от лекар и данните за нараняванията им да бъдат записвани, както и да бъде разследван всеки случай, в който задържан се оплаква от претърпяно от насилие. 

Отбелязва се, че докладът се основава на установените данни и обстоятелства от посещението на делегация на Комитета от началото на тази година в България. 

Допълва се, че от 1995 г. насам представители на Комитета са посетили девет пъти нашата страна, като са откривали повтарящи се недостатъци, за които са издавали препоръки, останали досега неизпълнени.

Отбелязва се, че при последното посещение на делегацията и срещите със задържани някои са отказали да говорят, а сред говорилите са отчетени опасения, че ще бъдат репресирани впоследствие. Комитетът заявява, че ако има случаи на подобни репресии, това би било най-тежко нарушение в правилата за сътрудничество с българските власти.

В документа се посочва, че нараства броят на оплакванията от физическо насилие на задържани в полицейските арести. Допълва се, че не е направено почти нищо за приложението на закона в защита на арестантите от физическо насилие от страна на полицията. Повечето от задържаните са свидетелствали, че не са получили разяснение на правата си, нито достъп до защитник от самото начало на лишаването им от свобода. Добавя се, че много често на задържаните не се извършват лекарски прегледи, както и че когато прегледи има, не се записват данни за получени наранявания.

Комитетът призовава българските власти да насърчават полицаите да докладват за злоупотреби на свои колеги, като се отбелязва, че нарушение не е само малтретирането, но и съучастието чрез липса на действия за предотвратяване или докладване на подобни случаи. За пореден път се настоява за обособяването на регистър на жалбите от поведението на органите на реда, както и за водените по тези случаи следствия и произнесените осъдителни присъди по Наказателния кодекс.

По отношение на местата за задържане под разпореждането на министерството на правосъдието остава проблемът с пренаселеността (на затворите и затворническите общежития). Препоръчват се допълнителни мерки за въвеждането на наказания, с които лежането в затвора да бъде заменено с други средства. Комитетът определя корупцията в затворите като постоянен проблем и препоръчва налагането на наказания. Настоява се затворниците да разполагат с четири квадратни метра самостоятелна площ, както и денонощен достъп до нормална тоалетна. Комитетът настоява българските затворници да не бъдат поставяни в изолатор за повече от 14 последователни дни.

Делегацията е била "засипана" с данни за малтретиране на задържани в местата, които е посетила - следствения арест на бул. "Г. М. Димитров" в София, затворите в столицата, в Бургас и Варна. Комитетът отчита, че затворниците в България стоят поне по 23 часа в денонощието в килиите си, защото все така липсват всякакви условия за някаква дейност - трудова, образователна или физическа. 

Настоява се за създаването на възможности за оказването на медицинска помощ на задържаните, защото засега такива възможности по същество липсват. Отчита се, че в затворите в София и Бургас не се водят дневници за физическото състояние на въдворените.

Писменият отговор на българските власти по поставените въпроси е оценен като положителен и е приветствана изразената готовност за предприемане на съответните мерки.

Коментари

Новини Варна